Znalec vín > AKTUALITY – ČLÁNKY

AKTUALITY – ČLÁNKY

Vážení milovníci a znalci vína.

Od letošního roku budou pro vás, na této stránce, připravené aktuality, odborné články rozšiřující hesla encyklopedie, či úplně nová témata, dále zajímavosti z moravských, českých i zahraničních vinařství a vinařských akcí. 

————————————————————————————————————————————

Perlwein Christen.

Vinařství Christen z Hernbaumgartenu v Dolním Rakousku je klasickým veltlínovým vinařstvím (mimo ostatní odrůdy produkuje zejména výtečné DAC a „obyčejné“ Veltlínské zelené). Vedle výroby tichých vín se zabývá také některými starobylými a experimentálními technologiemi jako např. Perlwein. Perlwein se velmi podobá vínům Pet-nat a je vyrobeno i podobnou technologií, přídavné jméno „ungeschminkt“ dotváří image této tradiční středověké technologie. Údajně se v Hernbaumgartenu vyrábí již více jak 300 roků. Červené víno, s klasickým zákalem, je velmi mohutné ve vůni a výrazného višňového charakteru v chuti, i po roce v láhvi má výrazně osvěžující a mladistvý projev. K ochutnání i koupi bude v nově otevíraném valtickém penzionu a vinném baru Víno bez hranic.

 

 

 

 

4.10.2019

————————————————————————————————————————————

Alginitem při výsadbě vinic proti suchu.

Vinohradníky (i ovocnáře) trápí v posledních letech dlouhá sucha po výsadbě sazenic révy vinné. Částečně lze sucho eliminovat přípravky, které absorbují vodu a následně sazenice snáze přežije dlouhodobé sucho po výsadbě. Jedním z těchto prostředků je minerální hnojivo Alginit.

Informační schůzka prodejce Alginitu v ĆR Ing. Miroslava Bravence  s provozovatelem webu Znalcvín.cz se uskutečnila v Zaječí.

Alginit je minerální eko hnojivo, těžené v Maďarsku, vznikl před několika miliony let, působením primitivních řas ze skupiny zelených řas (Botryococcus braunii), které mají vysokou přirozenou vlhkost, plasticitu, relativně nízkou hmotnost a vysokou pórovitost.

Aplikace Alginitu je vhodná zejména při výsadbě révy vinné, kdy se dávkuje cca 1 – 2 litry Alginitu na sazenici, na dno jamky. Výhodnou vlastností Alginitu je absorbování vody zhruba ve stejném množství kolik sám objemu zabírá, čili litr Alginitu = litr vody, která je dále využita kořenovým systémem. Více informací na www.alginit-prodej.cz.

17. 7. 2019

————————————————————————————————————————————

Valické vinné trhy 2019 mají šampiony.

V 52. ročníku VVT získala hlavní ceny klasická vína:

šampionem bílých vín je RV 2017 VZH z Mikrosvín Mikulov, šampionem červených vín se stalo Grand cuvée 2017 PS z Moravíno Valtice a šampionem zahraničních vín je DAC Weinviertel (VZ) Rudiho Woditschky z rakouského Hernbaumgartenu.

Připomeňme, že teprve podruhé v historii VVT je šampionem cuvée a i první cenu získalo Moravíno Luďka Budína (Grand cuvée bílé). Celkem již získalo vinařství Moravíno Valtice 4x prestižní cenu šampiona VVT.

12. 4. 2019

————————————————————————————————————————————

Vinařství Šabata pod Přítluckou horou.

Přinášíme fotoreportáž z dnešní exkurze ve vinařství. Moderní rodinné vinařství disponuje výměrou cca 10 ha vlastních vinic na jižních svazích Přítlucké hory. Na první pohled malý domeček skrývá velké prostory vybavené moderní technologií. Provoz zajišťuje otec Šabata se svými dvěma syny. Vinařství jehož roční výroba je cca 100 tis. litrů vína, vyrábí také sekty střásané klasickou technologií a 100% hroznový mošt. Areál disponuje penzionem pro milovníky vína a degustovnou s výhledem do výrobních prostor. Více informací na: vinarstvisabata.cz.

 

 

 

 

 

 

25. 3. 2019

————————————————————————————————————————————

Deset států světa s největší výměrou vinic (data k 31. 12. 2017)

Španělsko je zatím největším vinohradnickým státem světa, ale Čína mu více než šlape na paty. Ještě v r. 2016 roce měla „jenom“ 480 tis. ha, v dalším roce již 870 tis. ha a čeká se na statistická data za rok 2018, která by měla potvrdit zda již je největším státem. Uvidíme….

Plocha vinic (tis. ha)
Španělsko 967
Čína 870
Francie 787
Itálie 695
Turecko 448
USA 441
Argentina 223
Chile 209
Portugalsko 194
Rumunsko 191

Zdroj: SVČR

10.3.2019

————————————————————————————————————————————

Autentická vína.

Autentická vína jsou v dnešní době již docela známá, před 10 roky se ale většina dnešních výrobců teprve učila autentická vína vyrábět. Pročetl jsem si dva články z r. 2012, které vyšly ve Vinařském obzoru a zdají se stále aktuální, proto jsme se rozhodli je publikovat i když jako aktualitu je samozřejmě nazývat nejde.

4.3.2019

————————————————————————————————————————————

20. ročník Valtického koštu minulostí.

První vinařskou akcí, zahajující sezonou v Hlavním městě vína, bývá Valtický košt. Dalo by se říci, že se nesl ve znamení mládí, zpěvu a oslavy jubilea. V sobotu 2.3.2019, měla zhruba tisícovka návštěvníků možnost ochutnat ze sedmi stovek vzorků od malovinařů a profesionálních firem, zejména z Moravy a Rakouska. Encyklopedie Znalecvín.cz uděluje putovní pohár v kategorii malovinařů za nejlepší kolekci vín, kdy se počítá průměr ze tří nejlepších vzorků.

Jakub Baránek - pětinásobný držitel poháru Znalecvín.cz

V historii již popáté tuto cenu získal břeclavský vinař Jakub Baránek a letos s mimořádným náskokem, když dosáhl 264 b., což představuje průměr 88 b.. Zatím jako jedinému v historii koštu se podařilo Jakubovi získat pohár vícekrát, ještě jednou blahopřejeme.

Romana Machálková - nejmladší vinařka z Valtic vystavující na výstavě

Evidentně nejmladší vinařskou ve Valticích, která vystavovala vína na koštu, byla Romana Machálková, pokračující v rodinné tradici.

David Marouš a Jirka Šrámek v "zajetí" fanynek vína.Po dlouhých letech se ve Valticích prosadila i mladá nastupující generace vinařů, valtičtí vinařští mladíčci David Marouš & Jirka Šrámek získali dva z dvanácti pohárů. Nejstarší účastnicí, pravidelně navštěvující košt již od prvního ročníku, byla paní Marie Vlková z Valtic, která nedávno oslavila 91 roků. Od pořadatelů dostala pamětní list, láhev vína a doživotní volnou vstupenku.

Dětská CM Kapuráci sklidila zasloužené ovace zaplněného sálu.K ochutnávce hrála dopoledne cimbálová muzika valtického dorostu „Kapuráci“, pod vedením Veroniky Svačinové a sklidila zasloužené ovace.

Video z 19. ročníku koštu.

3.3.2019

————————————————————————————————————————————

Rotační sud GalileOak.

U příležitosti 180. výročí založení firmy SEGUIN MOREAU vyvinula firma nový moderní typ rotačního sudu. Jedná se o kulatý tvar dřevěného sudu upoutaného na konstrukci z nerez oceli vzor „Eiffel“. Dle dlouhodobých pozorování došli konstruktéři firmy k poznání, že kulatý tvar nádrže je nejlepším řešením z hlediska tepelných poměrů v závislosti na jemné extrakci (vyluhování) látek ze rmutu. Při objemu sudu 1500 L a kulovém uspořádání dužek sudu, je konstrukce velmi náročná. Sud drží pohromadě tři tyče, umístěné uvnitř. Otáčení zajišťuje ruční klika přes ozubený převod. Celkový dojem ze zařízení se blíží uměleckému dílu a dodá každému sklepu šmrnc originality.

Zdroj: www.seguin-moreau.fr

1.3.2019

————————————————————————————————————————————

V Rakousku vznikla iniciativa k přejmenování odrůdy Zweigeltrebe.

Její šlechtitel, Fridrich Zweigelt, byl totiž přesvědčeným nacistou a po válce za to byl na šest měsíců i ve vězení. Zpočátku se odrůda jmenovala Rotburger a jméno po svém šlechtiteli dostala až v roce 1975, 11 let po jeho smrti. Na jednu stranu to byl sice velmi aktivní člen NSDAP, ale na druhou stranu byl světově uznávaným odborníkem. Iniciativa navrhuje název „Blauer Montag“ (Modré pondělí) a nebo původní název Rotburger, jak to sdělili na tiskové konferenci ve Vídni. Ředitel Rakouského marketingového vinařského servisu sdělil, že je třeba nejdříve plně vyjasnit minulost a pak se případně může odrůda přejmenovat, ale ne na Modré pondělí.

ZDROJ: HTTPS://WWW.WIENERZEITUNG.AT/, překlad: Jiří Sedlo

25.2.2019

————————————————————————————————————————————

V Rakousku vznikají problémy s přebytkem vína.

Ročník 2018 se vyznačuje vysokou kvalitou i velkým množstvím vína. To v Rakousku přináší potíže. Letos bylo vyprodukováno 3,2 mil. hl vína, ale dlouhodobá roční spotřeba činí 2,4 mil. hl. Takže přebývá 800 tis. hl, pro srovnání je to více než průměrná roční produkce vína ČR. Z minulých let přitom je na skladech jednoduché levnější víno, dnes již prakticky neprodejné a čeká je zřejmě definitivní návštěva čističek. Zřejmě nepomůže ani levný vývoz nebaleného vína v cisternách do zahraničí, protože úroda byla v okolní Evropě všude vysoká. Ani palírny nemají o toto víno zájem. Víno se v supermarketech prodává za 3,99 €. Do největších potíží se dostali pěstitelé, kteří neměli trvalé smlouvy na odběr hroznů. Ani vinařská družstva nevykupovala hrozny od nečlenů. V předcházejících letech se pohybovala cena hroznů kolem 1,10 €/kg, během sklizně 2018 se snížila na 0,50 €/kg, později na 0,40 a pak na 0,30. Nakonec se hrozny, které nezůstaly viset ve vinici, obchodovaly za 15 centů. Nebyly výjimkou ani případy, kdy byly použity jako hnojivo ve vinici.

ZDROJ: VINARIA.AT/ERWIN, GOLDFUSS/. Překlad: Jiří Sedlo

23. 2. 2019

————————————————————————————————————————————

Jaká je spotřeba vína v ČR?

Dle ČSÚ je trend spotřeby vína stoupající a piva klesající. Zjednodušeně lze konstatovat, že za deset roků došlo ke zvýšení spotřeby vína o jeden litr a pokles spotřeby pivy o deset litrů na osobu/rok. Co se týká spotřeby tvrdých alkoholů, po metylové aféře se konzum lihovin mírně zvyšuje, zda půjde o stoupající trend, ukáže čas. Potěšující skutečností je, že po aféře stoupl zájem o kvalitní vinné a ovocné destiláty. Co se týká celkové spotřeby všech alkoholických nápojů, díky poklesu spotřeby piva, došlo k celkovému poklesu spotřeby alkoholických nápojů.

Tabulka spotřeby alkoholických nápojů v ČR v litrech na obyvatele za rok.

Litry 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
alkoholické nápoje cel. 177,6 170,9 168,8 175,2 172,3 173,3 172,4 173,5 170,6
Lihoviny 40% 8,1 8,2 7,0 6,9 6,7 6,5 6,7 7,0 6,9
Víno 18,5 18,7 19,4 19,8 18,8 19,5 18,9 19,6 19,4
Pivo 156,6 150,7 144,4 142,5 148,6 147,0 146,6 146,9 144,3

Zdroj: ČSÚ

21.2.2019

————————————————————————————————————————————

O historii šlechtění révy vinné a šlechtitelích lze získat širší rozhled v diplomové práci Kristýny Oherové.

V tuto roční dobu dojde výrobcům vína k duhu určitě opáčko týkající se krystalických zákalů ve víně od Ing. Václava Švejcara CSc.