Znalec vín > Hesla od A > AOC
AOC
AOC (Apellation ďOrigine Controlée) je zkratka pro označování vín (a jiných potravinářských výrobků) s kontrolovaným původem ve Francii. Výrobky usilující o označení AOC se musí podrobit procesu schválení k tomu účelu zřízenému nevládnímu úřadu – INAO.
Apelační vína – jsou produkovaná uvnitř jedné zeměpisné oblasti, často spojené s tradicí. Půda, klima, zastoupení odrůd a různé další prvky (např. minimální obsah alkoholu, omezení výše sklizně, způsob řezu, hustota osázení) zaručují jejich originalitu, ale i autentičnost a kvalitu. Vína AOC jsou nejkvalitnější kategorie francouzských vín a vyrábí se jich 30 % z celkové sklizně. V současnosti je ve Francii asi 400 samostatných úřadů (INAO), které kontrolují výrobu apelačních vín a v jejich působnosti je 380 000 hektarů vinic.
Prvními víny na světě oceněné apelací byla tzv. „Bordeauxská klasifikace vín z roku 1855“, je to seznam nejlepších červených vín z oblasti Bordeaux, která byla sestavená na pokyn Napoleona III. Pro Světovou výstavu v Paříži v roce 1855. Klasifikace byla sestavena na základě mnoha let pečlivých analýz a porovnávání výsledků jednotlivých ročníků asi šedesátky médockých vinařství. Všechna červená vína, kterým se dostalo té cti být na tomto seznamu, pocházela z oblasti Medoc. Jedinou výjimkou bylo vinařství Chateau Haut-Brion, které je v Graves. Bílá vína, která v 19. století nebyla tolik oblíbená, zastupovala pouze sladká vína ze Sauternes a Barsac a byla rozdělena do dvou tříd.
Od roku 1855 byly v klasifikaci provedeny pouze dvě velké změny: v roce 1856 bylo do 5. třídy zařazeno vinařství Chateau Cantemerle a v roce 1973 bylo do první třídy přeřazeno vinařství Chateau Mouton Rothschild. Dalšími méně významnými změnami bylo vypuštění Chateau Dubignon ze seznamu kvůli jeho pohlcení větším Chateau Malescot St. Exupéry, v roce 1938 pak zmizelo Chateau Desmirail, které se vrátilo zpět po jeho obnovení v roce 1981 nebo změny u Chateau Leoville, které bylo rozděleno do tří vinařství: Leoville-Barton, Leoville-Las Cazes a Leoville-Poyferre.
Klasifikace Bordeaux z roku 1855:
- Premier cru (1er cru)
Château Lafite-Rothschild
Château Latour
Château Margaux
Château Mouton Rothschild (od 1973)
Château Haut-Brion
- Deuxième cru
Château Rauzan-Ségla
Château Rauzan-Gassies
Château Léoville-Las Cases
Chateau Léoville-Poyferré
Chateau Léoville Barton
Chateau Durfort-Vivens
Chateau Gruaud Larose
Chateau Lascombes
Chateau Brane-Cantenac
Chateau Pichon Longueville
Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande
Chateau Ducru-Beaucaillou
Chateau Cos d’Estournel
Chateau Montrose - Troisième cru
Chateau Kirwan
Chateau d’Issan
Chateau Lagrange
Chateau Langoa Barton
Chateau Giscours
Chateau Malescot Saint Exupéry
Chateau Boyd-Cantenac
Chateau Cantenac Brown
Chateau Palmer
Chateau La Lagune
Chateau Desmirail
Chateau Calon Ségur
Chateau Ferrière
Chateau Marquis d’Alesme Becker - Quatrième cru
Chateau Saint-Pierre
Chateau Talbot
Chateau Branaire-Ducru
Chateau Duhart-Milon
Chateau Pouget
Chateau La Tour Carnet
Chateau Lafon-Rochet
Chateau Beychevelle
Chateau Prieuré-Lichine
Chateau Marquis de Terme - Cinquième cru
Chateau Pontet-Canet
Chateau Batailley
Chateau Haut-Batailley
Chateau Grand-Puy-Lacoste
Chateau Grand-Puy Ducasse
Chateau Lynch-Bages
Chateau Lynch-Moussas
Chateau Dauzac
Chateau d’Armailhac
Chateau du Tertre
Chateau Haut-Bages Libéral
Chateau Pédesclaux
Chateau Belgrave
Chateau De Camensac
Chateau Cos Labory
Chateau Clerc Milon
Chateau Croizet-Bages
Chateau Cantemerle
Sauternes a Barsac
- Premier cru supérieur
Chateau d’Yquem - Premier cru
Chateau La Tour Blanche
Chateau Lafaurie-Peyraguey
Clos Haut-Peyraguey
Chateau de Rayne Vigneau
Chateau Suduiraut
Chateau Coutet
Chateau Climens
Chateau Guiraud
Chateau Rieussec
Chateau Rabaud-Promis
Chateau Sigalas Rabaud - Deuxième cru
Chateau de Myrat
Chateau Doisy Daëne
Chateau Doisy-Dubroca
Chateau Doisy-Védrines
Chateau d’Arche
Chateau Filhot
Chateau Broustet
Chateau Nairac
Chateau Caillou
Chateau Suau
Chateau de Malle
Chateau Romer du Hayot
Chateau Romer
Chateau Lamothe
Chateau Lamothe-Guignard
Klasifikace Burgundsko:
Po úspěšné klasifikaci vín Bordeaux z r. 1855 se snažili o podobné i ostatní oblasti ve Francii . Již několik let po ní vytvořil Jules Lavalle neformální Burgundskou klasifikaci vinic Côte d’Or ve své knize Historie a statistika Côte d’Or. V roce 1861 byla Lavalleova klasifikace formalizována Beauneovým výborem zemědělství. Označení grand cru a premier cru byla později rozvinutá a rozšířena ve třicátých letech 20. století vytvořením systému Appellation d’Origine Contrôlée (AOC). Úrovně předpokládané kvality jsou různě definovány v různých vinařských podoblastech. Elitou burgundských vín je třída Grand cru.
- Grand cru
Côte de Beaune
Corton
Corton Charlemagne
Charlemagne
Montrachet
Chevalier-Montrachet
Bâtard-Montrachet
Bienvenues-Bâtard-Montrachet
Criots-Bâtard-Montrachet
Côte de Nuits
Bonnes-Mares
Chambertin
Chambertin-Clos de Bèze
Chapelle-Chambertin
Charmes-Chambertin
Clos de La Roche
Clos de Tart
Clos de Vougeot
Clos des Lambrays
Clos Saint-Denis
Echezeaux
Grande Rue (La)
Grands Echezeaux
Griotte-Chambertin
Latricières-Chambertin
Mazis-Chambertin
Mazoyères-Chambertin
Musigny
Richebourg (Domain Henri Jayer)
Romanée (La)
Romanée-Conti
Romanée-Saint-Vivant
Ruchottes Chambertin
Tâche (La)
Zdroj:
-
- http://www.terroir-francie.cz/klasifikace-1855.html,
- https://www.bourgogne-wines.com,
- https://en.wikipedia.org ,
- https://en.oxforddictionaries.com/definition/cru, J. Robinson (ed.). The Oxford Companion to Wine, Third Edition. Oxford University Press, 2006. ISBN 0-19-860990-6.
Poslední revize hesla: 2020
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.