Znalec vín > Hesla od A > Ausbruch

Ausbruch

Ausbruch (samotok) je termín, dle rakouského vinařského zákona od roku 1970, pro speciální žlutá vína, jejichž výroba měla historickou tradici v Rakousko – Uherské monarchii. Ze zákona musí splňovat min. cukernatost 27°KMW Klosterneuburg (cca 137°Oe – Öechsle), tedy mezi třídami Beerenauslese – Trockenbeerenauslese (výběr z hroznů – výběr z bobulí). Protože se ale víno třídy ausbruch vyrábí ze seschlých, či scvrklých hroznů napadených Botritis cinerea a výlisnost by byla velmi malá, nebo žádná, musí se „smáčet“ moštem o střední cukernatosti (zákon říká, min. třídy spatlese – pozdní sběr). Potom se teprve surovina lisuje a začne probíhat fermentace.

Víno třídy ausbruch je charakteristické silnou botritickou a hrozinkovou chutí i vůní, nemusí být však úplně robustní v ústech, vše záleží na stylu a rukopisu sklepmistra i použité množství „smáčecího“ moštu.

Postup výroby vína je podobný jako technologie tokajských aszu.


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.