Znalec vín > Hesla od B > Bobule

Bobule

Bobule je nejdůležitější složkou hroznu pro výrobu vína. Skládá se z částí: třapina (stopečka), páteř bobule, dužnina (také dužina), pecičky (semeno), slupka. Narušením slupky bobule vytéká samovolně, nebo lisováním mošt, ze kterého kvašením vzniká víno. Při výrobě červeného vína probíhá kvašení moštu spolu se slupkou a ostatními částmi bobule (rmut). Zbytky bobulí po fermentaci, nebo lisování se nazývají matoliny, dají se dále zpracovávat bezezbytkovou technologií. Běžně se vyrábí např. hroznový olej (pecičkový) a grappa, úplný zbytek se buď granuluje jako krmivo, nebo se používá jako palivo.

Část názvu (synonymum) odrůdy révy vinné je většinou odvozeno od barvy vyzrálých bobulí. Červené, modré, zelené, šedé aj.. Bílé víno se vyrábí z odrůd bílých, zelených, červených a šedých, červené víno z odrůd modrých a černých.

Obr. řez bobule.

 


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.