Znalec vín > Hesla od B > Botrytis cinerea

Botrytis cinerea

Botrytis cinerea (ušlechtilá plíseň) způsobuje cibébovatění bobulí hroznů révy vinné. Proces cibébovatění, kdy hyfa houby proniká slupkou bobule a způsobuje mikrotrhliny jimiž uniká voda, může nastartovat jen za suchého a teplého počasí během zrání hroznů. Snížením obsahu vody v bobuli dojde ke koncentraci cukrů a může dojít i k odbourávání kyselin, zároveň vzniká tzv. botrytický buket.

Známé evropské vinařské oblasti, které využívají efektu napadení hroznů touto houbou jsou zejména maďarská Tokaj, Bordeax: Sauternes, Cadillac, Monbazillac, Cérons, Loupiac.

Pokud je počasí deštivé, nastartuje plíseň šedá, která má negativní dopad na zrání hroznů.

Botrytis cinerea na hroznu


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.