Znalec vín > Hesla od C > Cibéba

Cibéba

Cibéba je bobule hroznu révy vinné napadená ušlechtilou plísní (houbou) Botrytis cinerea. Proces cibébovatění, kdy hyfa houby proniká slupkou bobule a způsobuje mikrotrhliny jimiž uniká voda, může nastartovat jen za suchého a teplého počasí během zrání hroznů. Zahušťováním moštu uvnitř bobule a zvyšováním obsahu cukru se brzdí další růst houby. Na výrobě vína z cibéb je založena např. technologie výroby Tokajského vína, či Sauternes.

Využít lze i matoliny z cibéb, které se používají pro výrobu méně jakostního vína v Tokaji, které se nazývá Forditáš.


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.