Flór

Flór je termín pro bílý povlak  na hladině vína v sudu, tvořený kožkotvornými kvasinkami. Technologie se používá při výrobě španělských víny typu Sherry a Malaga. Víno je při této technologii uskladněno v neplných sudech (cca 5/6) a sudy jsou nasedlané do sestavy zvané Solero. Kvasinky tvořící povlak jsou speciální místní kvasinky z oblasti Andalusie (nejznámější z nich jsou Saccharomyces Beticus, které brání styku vína se vzduchem a tím zajišťuje jeho anaerobní zrání). Víno pod flórem získá nezaměnitelné aroma a chuť, alkohol ve víně pod flórem musí být mezi 14,5 – 16%. Pod 14% víno octovatí, nad 16%  alkohol kvasinky zabíjí a flór se neutvoří.

 

Obr z www.wein-plus.eu:

flór na víně

 

 

 

 

 

 


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.