Znalec vín > Hesla od H > Hlavní město vína

Hlavní město vína

Hlavním městem vína České republiky byly v dubnu 2006 na veletrhu Vinex vyhlášeny Valtice .

Valtice svou vinařskou historií, počtem vinic, sídlem vinařských institucí, množstvím vinných sklepů, umístěním v lednicko – valtickém areálu jako centru vinařské turistiky, organizováním vinařských akcí jsou významnou vinařskou obcí nejen v ČR, ale i v Evropě.

V červnu 2011 ustavili valtičtí výrobci vína Sdružení Hlavní město vína. Sdružení bude od sklizně 2011 udělovat značku Hlavní město vína vybraným vínům, která budou splňovat přísné podmínky:

  1. Bílé:

1.1.   Přední etiketa ponese název „Hlavní město vína“  a „Valtické bílé“, bez označení odrůd, odrůdy smějí být vyznačené na zadní etiketě.

1.2.   Smí být vyrobeno pouze z odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize.

1.3.   Doporučené odrůdy pro bílé: RV, VZ, SZ, MT, TČ, Sg nebo směs z těchto odrůd.

1.4.   Barva: světlá se zlatavými odlesky.

1.5.   Vůně: jemně aromatická (poloaromatická), svěží ovocné tóny.

1.6.   Chuť ovocná, lehce kořenitá.

1.7.   Celkový dojem: lehčí, suché, poloaromatické víno s převahou ovocných tónů.

1.8.   Parametry bílého vína:

 

min max
alk 11,5 12,5
kyseliny 6 7
zbytk. cukr 6

 

2. Růžové:

2.1.   Přední etiketa ponese název „Hlavní město vína“ a „Valtické růžové“, bez označení odrůd, odrůdy smějí být vyznačené na zadní etiketě.

2.2.   Smí být vyrobeno pouze z odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize.

2.3.   Doporučené odrůdy pro růžové víno: Fr, Sv, MP, RM.

2.4.   Barva: lososová, meruňková.

2.5.   Vůně: svěží ovocné tóny, malina, jahoda.

2.6.   Chuť svěží ovocná.

2.7.   Celkový dojem: svěží, lehké, ovocné, šťavnaté víno s příjemnou kyselinou.

2.8.   Parametry růžového vína:

 

min max
alk 11,5 12,5
kyseliny 6 7
zbytk. cukr 6

 

3. Červené:

3.1.   Přední etiketa ponese název „Hlavní město vína“  a „Valtické červené“, bez označení odrůd, odrůdy smějí být vyznačené na zadní etiketě.

3.2.   Smí být vyrobeno pouze z odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize.

3.3.   Doporučené odrůdy pro červené víno: RM, Fr, Sv, MP.

3.4.   Barva: rubínová.

3.5.   Vůně: lesní bobulové ovoce, višeň, švestka, třešeň.

3.6.   Chuť: ovocná, třešně, višně, švestky.

3.7.   Celkový dojem: klasicky moravské, ovocné, nebarikované víno.

3.8.   Parametry červeného vína:

 

min max
alk 12 13,5
kyseliny 6
zbytk. cukr 5

Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.