Znalec vín > Hesla od K > Kvevri

Kvevri

Kvevri je keramická nádoba, amforoidního tvaru, používaná historicky, po tisíciletí, v oblasti Kacheti ve východní Gruzii, na výrobu vína. Celý postup výroby vína v kvevri byl na žádost Gruzie zapsán do seznamu „Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva“ UNESCO v r. 2013. Podle oblasti Kacheti, se nazývají podobné technologie jako kachetinské technologie. V západní části Gruzie se nádoba jmenuje churi (čuri) a mnoho jiných názvů nádoba nese v oblasti úrodného půlměsíce.

Kvevri se nevyrábí na hrnčířském kruhu, ale po mnoho týdnů keramik přidává hlínu na zaschlý podklad z předešlého dne, po vysušení se nádoba vypálí v jednorázově připravené peci. Objem bývá většinou mezi 200 – 2000 litry. Před zakopáním do země se na vnější plášť nanese vrstva z vápenité hlíny (malta), pravděpodobně pro své antibakteriální účinky. Vnitřek nádoby se ošetřuje škrabáním speciálním vytěrákem z třešňové kůry (obr. 2) a vytírá se včelím voskem, který působí rovněž antibakteriálně. Takto ošetřovaná kvevri se běžně používá po několik století. Svým způsobem je kvevri univerzální starověký vinifikátor, který po naplnění rmutem (z bílých, či modrých hroznů), bez lidského zásahu, vyrobí víno. Pomocí svého speciální tvaru dojde k míchání kvasícího rmutu, po usednutí zrníček na spodek nádoby a později slupek z bobulí, dojde k samovolnému vyčištění vína. Celý proces trvá přibližně 6 měsíců a po otevření kvevri je víno připravené ke konzumaci. Víno z kvevri je oranžové.

Zdroj: přednáška „Oranžová vína“, doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., dne 14. 6. 2016, Lednice.

Kvevri je keramická nádoba používaná při výrobě vína kachetinskými technologiemi.

Obr. 1 Kvevri, připravené k zakopání do země.

Vytěrák na kvevri z třešňové kůry.

Obr. 2 vytěrák z třešňové kůry.

Víko z břidlice na kvevri.

Obr. 3 víko na kvevri.


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.