Znalec vín > Hesla od M > Matoliny

Matoliny

Matoliny jsou výlisky po získání moštu ze rmutu, jinak odpadová hmota. Matoliny se dají využít k dalšímu zpracování. Výlisnost moštu se pohybuje mezi 60 – 75 %, v závislosti na odrůdě a vyzrálosti hroznů. Matoliny jsou tvořeny cca z 8% semeny, 10% stopečky a úlomky třapin, 25% slupky bobulí, 57% dřeň bobulí.

Objemová hmotnost matolin je 350 – 420 kg*m-3.  Z hlediska využití hlavních živin je  N:P:K:Ca v poměru 4:1:4:4. Surovina obsahuje vysoký podíl kyselin, které se podílejí na nízké hodnotě Ph v rozmezí 3,5 – 3,8. Za předpokladu, že z 1 ha se v ČR dosáhne průměrného výnosu 6 tun hroznů, matoliny z toho by tvořily cca 30 – 35 tis. tun.

Například v Itálii se z výlisků převážně modrých hroznů vyrábí v parních destilačních kotlích grappa, ze semínek se lisuje hroznový olej, oceňovaný zejména labužníky. Konečný zbytek se buď suší odpadním teplem z destilace grappy a využívá jako palivo pro vyvíječe páry, nebo se suší na pokrutiny pro skot. Matoliny jsou v zahraničí využívané i jinými speciálními technologiemi. Druhotné zpracováním odpadu po lisování rmutu lze tedy optimálně využít při tzv. bezodpadových technologiích.

Macerací matolin ve vodě lze získat výluh pro další zpracování, např. nealkoholických nápojů nebo tzv. druháku.


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.