Znalec vín > Hesla od R > Rakouský vinařský slovníček

Rakouský vinařský slovníček

Rozdělení dle zbytkového cukru:

  • Trocken (suché) – do 9 g/l zbytkového cukru a nejméně o 2 g/l kyseliny méně něž cukru
  • Halbtrocken (polosuché) – do 12 g/l zbytkového cukru
  • Lieblich (polosladké) – do 45 g/l zbytkového cukru
  • Süss (sladké) – přes 45 g/l zbytkového cukru

Jakostní (Qualitätswein) – předpoklady:

Musí pocházet z jednoho vinařského kraje, z odrůdy, která je úředně povolena, bez přidaného moštu a dalších složek, harmonická a bezchybná, typická pro danou odrůdu. U této kategorie vín najdeme také doklad o úřední zkoušce vína (s údajem o čísle zkoušky). Jakostní vína mají obvykle mezi 15°a 19°KMW. Mezi jakostní vína je také podle rakouského vinařského zákona (na rozdíl od zákona německého) zařazováno víno kabinetní, vzniklé z moštů kolem 19 – 21°KMW. V Rakousku mají kabinetní vína podobný charakter a mají sklon k trpkosti. Podle pravidel v ČR patří kabinetní vína také již mezi přívlastková.

Přívlastková (Prädikatswein)- předpoklady:

Nejkvalitnější, vyráběna z nejlepších surovin, mají nejvyšší obsah alkoholu i neprokvašeného přírodního cukru (doslazování řepným i hroznovým cukrem je zakázáno).


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.