Znalec vín > Hesla od S > Solero

Solero

Solero je název starobylé španělské technologie zrání vína v sudech. Zrají tak speciální fortifikovaná vína většinou Sherry, Malaga. Jedná se o tři, případně čtyři řady sudů, které jsou nasedlány na sobě. Při odebrání vína ze spodních sudů se doplňuje vínem ze středních sudů a ty zase z horních sudů. Do prázdného horního sudu se naplní mladé víno. Tímto systémem se dociluje stabilní kvality. Nejhornější sudy na mladé víno se jmenují Criaderas, nejspodnější na nejstarší víno se sjmenují Soleras.

Sudy nejsou nikdy plné, jde tedy o klasickou oxidativní metodu zrání vína. Na povrchu vína se vytváří tzv. flór, který dodává chartakteristické aroma a chuť. Flór je tvořen speciálním místním kmenem kožkotvorných kvasinek.

Schema plnění sudů v systému solero.


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.