Znalec vín > Hesla od V > Vin de Table

Vin de Table

Vin de Table (VdT) je termín pro označování stolního vína ve Francii. V žebříčku francouzské vinařské hierarchie stojí na posledním místě. Není povoleno specifikovat na etiketě odrůdu, ročník, oblast ani region. Vin de Table není svázáno zákony a nařízeními AOC.

Většinou se jedná o jednoduchá vína  – vína ke stolu, volně řečeno, vína k dennímu konzumu u jídla. Přesto v této kategorii lze nalézt mnoho kvalitních vín.

Vína VdT musí mít minimálně 8,5 % alkoholu a musí být vyrobena z hroznů vypěstovaných ve Francii. Povolen je dovoz moštů a vín ze zemí EHS a jejich scelování s místními víny. Scelování s víny dovezenými ze zemí mimo EHS je zakázáno. Průměrná roční produkce vín VdT ve Francii je cca 34 milionů hektolitrů, dle ročníku.


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.