Znalec vín > Hesla od V > Vin jaune

Vin jaune

Vin jaune (z fr. doslova: žluté víno) je speciální suché víno z oblasti Jura v podhůří Alp a má zde dlouhou tradici. Víno kvasí a následně leží 6 roků v sudech o objemu 228 litrů, po celou dobu ležení se sud nedoplňuje. Na hladině se utvoří film z kožkotvorných kvasinek, který zabraňuje oxidaci a je velmi podobný flóru u Sherry, zde se nazývá voál. Výsledkem jsou suchá, typicky žlutá vína se speciální vůní a chutí, charakteristikou jsou vlašské ořechy, mandle, kořenité tóny, medové tóny, sušené ovoce. Základem pro výrobu vin jaune je odrůda Savagnin, která je pravděpodobně příbuzná Tramínu červenému, hrozny se sklízí ve druhé polovině listopadu, někdy se sklizeň protáhne až do prosince.

Vin jaune se smí vyrábět ve čtyřech AOC, Château Chalon, Arbois, Côtes du Jura a l’Etoile. Víno se tradičně plní do typických lahví s názvem „clavelin“ o objemu 0,62 litru, na tvar a velikost láhve se vztahuje výjimka z právního předpisu EU (stejně jako např. na typ „bocksbeutel“, viz: narizeni_komise_ES_753-2002_o_označovani_vín).

láhev typ clavelin


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.