Znalec vín > Hesla od Z > Zbytkový cukr

Zbytkový cukr

Zbytkový cukr, je cukr ve víně, který nebyl spotřebován kvasinkami při kvasném procesu. Pokud je zbytkový cukr v přívlastkových vínech, jedná se většinou o fruktózu. Pokud je zbytkový cukr ve stolním, zemském a jakostním víně, jedná se většinou o sacharózu.

Zbytkový cukr ve víně se označuje v souladu s vinařským zákonem na etiketě, v gramech na litr, určenou terminologií. Například u tichých vín jako víno suché, polosuchépolosladkésladké. U netichých šumivých vín je terminologie: brut nature, extra brut, brut, extra sec, sec, demi – sec a doux.


Dověděli jste se něco nového? Podělte se o to s přáteli:

Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.