Znalec vín > Hesla od A > AOC
AOC
AOC (Apellation ďOrigine Controlée) je zkratka pro označování vín (a jiných potravinářských výrobků) s kontrolovaným původem ve Francii. Zkratku AOC lze také chápat jako označení ohraničené oblasti CHOP. Výrobky usilující o označení AOC se musí podrobit procesu schválení k tomu účelu zřízenému (1935) nevládnímu úřadu – INAO (v dnešní době již spadajícímu pod ministerstvo zemědělství a lesnictví – pozn. autora).
Apelační vína produkovaná uvnitř jedné zeměpisné oblasti jsou téměř vždy spojená s tradicí. Půda, klima, zastoupení odrůd a různé další prvky (např. minimální obsah alkoholu, omezení výše sklizně, způsob řezu, hustota osázení) zaručují jejich originalitu, ale i autentičnost a kvalitu. Vína AOC jsou nejkvalitnější kategorií francouzských vín (vedle IGP/CHZO a Vin de France) a vyrábí se jich téměř 50% produkce země, z více jak 80 % celkové výměry vinic ve Francii (Sedlo). V současnosti je ve Francii cca 450 samostatných úřadů (INAO, čili oblastí AOC), které kontrolují výrobu apelačních vín a v jejich působnosti je přes 600 000 hektarů vinic (do působnosti INAO spadá rovněž cca 70 oblastí CHZO čili vína IGP).
Prvními víny na světě oceněné apelací byla tzv. „Bordeauxská klasifikace vín z roku 1855“, je to seznam nejlepších červených vín z oblasti Bordeaux, která byla sestavená na pokyn Napoleona III. Pro Světovou výstavu v Paříži v roce 1855. Klasifikace byla sestavena na základě mnoha let pečlivých analýz a porovnávání výsledků jednotlivých ročníků asi šedesátky médockých vinařství. Všechna červená vína, kterým se dostalo té cti být na tomto seznamu, pocházela z oblasti Medoc. Jedinou výjimkou bylo vinařství Chateau Haut-Brion, které je v Graves. Bílá vína, která v 19. století nebyla tolik oblíbená, zastupovala pouze sladká vína ze Sauternes a Barsac a byla rozdělena do dvou tříd.
Od roku 1855 byly v klasifikaci provedeny pouze dvě velké změny: v roce 1856 bylo do 5. třídy zařazeno vinařství Chateau Cantemerle a v roce 1973 bylo do první třídy přeřazeno vinařství Chateau Mouton Rothschild. Dalšími méně významnými změnami bylo vypuštění Chateau Dubignon ze seznamu kvůli jeho pohlcení větším Chateau Malescot St. Exupéry, v roce 1938 pak zmizelo Chateau Desmirail, které se vrátilo zpět po jeho obnovení v roce 1981 nebo změny u Chateau Leoville, které bylo rozděleno do tří vinařství: Leoville-Barton, Leoville-Las Cazes a Leoville-Poyferre.
Historicky první AOC a její klasifikace – Bordeaux z roku 1855:
- Premier cru (1er cru)
Château Lafite-Rothschild
Château Latour
Château Margaux
Château Mouton Rothschild (od 1973)
Château Haut-Brion
- Deuxième cru
Château Rauzan-Ségla
Château Rauzan-Gassies
Château Léoville-Las Cases
Chateau Léoville-Poyferré
Chateau Léoville Barton
Chateau Durfort-Vivens
Chateau Gruaud Larose
Chateau Lascombes
Chateau Brane-Cantenac
Chateau Pichon Longueville
Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande
Chateau Ducru-Beaucaillou
Chateau Cos d’Estournel
Chateau Montrose - Troisième cru
Chateau Kirwan
Chateau d’Issan
Chateau Lagrange
Chateau Langoa Barton
Chateau Giscours
Chateau Malescot Saint Exupéry
Chateau Boyd-Cantenac
Chateau Cantenac Brown
Chateau Palmer
Chateau La Lagune
Chateau Desmirail
Chateau Calon Ségur
Chateau Ferrière
Chateau Marquis d’Alesme Becker - Quatrième cru
Chateau Saint-Pierre
Chateau Talbot
Chateau Branaire-Ducru
Chateau Duhart-Milon
Chateau Pouget
Chateau La Tour Carnet
Chateau Lafon-Rochet
Chateau Beychevelle
Chateau Prieuré-Lichine
Chateau Marquis de Terme - Cinquième cru
Chateau Pontet-Canet
Chateau Batailley
Chateau Haut-Batailley
Chateau Grand-Puy-Lacoste
Chateau Grand-Puy Ducasse
Chateau Lynch-Bages
Chateau Lynch-Moussas
Chateau Dauzac
Chateau d’Armailhac
Chateau du Tertre
Chateau Haut-Bages Libéral
Chateau Pédesclaux
Chateau Belgrave
Chateau De Camensac
Chateau Cos Labory
Chateau Clerc Milon
Chateau Croizet-Bages
Chateau Cantemerle
Sauternes a Barsac
- Premier cru supérieur
Chateau d’Yquem - Premier cru
Chateau La Tour Blanche
Chateau Lafaurie-Peyraguey
Clos Haut-Peyraguey
Chateau de Rayne Vigneau
Chateau Suduiraut
Chateau Coutet
Chateau Climens
Chateau Guiraud
Chateau Rieussec
Chateau Rabaud-Promis
Chateau Sigalas Rabaud - Deuxième cru
Chateau de Myrat
Chateau Doisy Daëne
Chateau Doisy-Dubroca
Chateau Doisy-Védrines
Chateau d’Arche
Chateau Filhot
Chateau Broustet
Chateau Nairac
Chateau Caillou
Chateau Suau
Chateau de Malle
Chateau Romer du Hayot
Chateau Romer
Chateau Lamothe
Chateau Lamothe-Guignard
Klasifikace Burgundsko:
Po úspěšné klasifikaci vín Bordeaux z r. 1855 se snažili o podobné i ostatní oblasti ve Francii . Již několik let po ní vytvořil Jules Lavalle neformální Burgundskou klasifikaci vinic Côte d’Or ve své knize Historie a statistika Côte d’Or. V roce 1861 byla Lavalleova klasifikace formalizována Beauneovým výborem zemědělství. Označení grand cru a premier cru byla později rozvinutá a rozšířena ve třicátých letech 20. století vytvořením systému Appellation d’Origine Contrôlée (AOC). Úrovně předpokládané kvality jsou různě definovány v různých vinařských podoblastech. Elitou burgundských vín je třída Grand cru.
- Grand cru
Côte de Beaune
Corton
Corton Charlemagne
Charlemagne
Montrachet
Chevalier-Montrachet
Bâtard-Montrachet
Bienvenues-Bâtard-Montrachet
Criots-Bâtard-Montrachet
Côte de Nuits
Bonnes-Mares
Chambertin
Chambertin-Clos de Bèze
Chapelle-Chambertin
Charmes-Chambertin
Clos de La Roche
Clos de Tart
Clos de Vougeot
Clos des Lambrays
Clos Saint-Denis
Echezeaux
Grande Rue (La)
Grands Echezeaux
Griotte-Chambertin
Latricières-Chambertin
Mazis-Chambertin
Mazoyères-Chambertin
Musigny
Richebourg (Domain Henri Jayer)
Romanée (La)
Romanée-Conti
Romanée-Saint-Vivant
Ruchottes Chambertin
Tâche (La)
AOC Pomerol
Pomerol (Bordeaux) byl francouzskou vládou uznaný v roce 1923 jako samostatná vinařská oblast (správněji podoblast), v roce 1936 mu byl úřadem INAO udělen status AOC, jako součást první vlny zřizování AOC. I když je v současné době jedním z nejprestižnějších regionů v Bordeaux není výměra AOC Pomerol velká, cca 800 ha (pro srovnání asi jako moravská obec Velké Bílovice). V regionu není dodnes zřízena žádná klasifikace (rozuměj klasifikační stupně jako třeba premier cru atd.). Přesto jedno vinařství (chateau), jehož vzestup kvality je cca od 20. let minulého století, je přirovnáváno k premiérovým vínům z Medoc a Graves, je to Chateau Petrus. Dočkáme se v blízké budoucnosti o přeřazení Chateau Petrus z Pomerolu do premier cru Bordeaux?
Zdroj:
-
- http://www.terroir-francie.cz/klasifikace-1855.html,
- https://www.bourgogne-wines.com,
- https://en.wikipedia.org ,
- https://en.oxforddictionaries.com/definition/cru, J. Robinson (ed.). The Oxford Companion to Wine, Third Edition. Oxford University Press, 2006. ISBN 0-19-860990-6.
Poslední revize hesla: 2023
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.