AOC

AOC (Apellation ďOrigine Controlée) je zkratka pro označování vín (a jiných potravinářských výrobků) s kontrolovaným původem ve Francii. Zkratku AOC lze také chápat jako označení ohraničené oblasti CHOP. Výrobky usilující o označení AOC se musí podrobit procesu schválení k tomu účelu zřízenému (1935) nevládnímu úřadu – INAO (v dnešní době již spadajícímu pod ministerstvo zemědělství a lesnictví – pozn. autora).

Apelační vína produkovaná uvnitř jedné zeměpisné oblasti jsou téměř vždy spojená s tradicí. Půda, klima, zastoupení odrůd a různé další prvky (např. minimální obsah alkoholu, omezení výše sklizně, způsob řezu, hustota osázení) zaručují jejich originalitu, ale i autentičnost a kvalitu. Vína AOC jsou nejkvalitnější kategorií francouzských vín (vedle IGP/CHZO a Vin de France) a vyrábí se jich téměř 50% produkce země, z více jak 80 % celkové výměry vinic ve Francii (Sedlo). V současnosti je ve Francii cca 450 samostatných úřadů (INAO, čili oblastí AOC), které kontrolují výrobu apelačních vín a v jejich působnosti je přes 600 000 hektarů vinic (do působnosti INAO spadá rovněž cca 70 oblastí CHZO čili vína IGP).

nouveau_logo_aocchateau_lafite_rotschield

Prvními víny na světě oceněné apelací byla tzv. „Bordeauxská klasifikace vín z roku 1855“, je to seznam nejlepších červených vín z oblasti Bordeaux, která byla sestavená na pokyn Napoleona III. Pro Světovou výstavu v Paříži v roce 1855. Klasifikace byla sestavena na základě mnoha let pečlivých analýz a porovnávání výsledků jednotlivých ročníků asi šedesátky médockých vinařství. Všechna červená vína, kterým se dostalo té cti být na tomto seznamu, pocházela z oblasti Medoc. Jedinou výjimkou bylo vinařství Chateau Haut-Brion, které je v Graves. Bílá vína, která v 19. století nebyla tolik oblíbená, zastupovala pouze sladká vína ze Sauternes a Barsac a byla rozdělena do dvou tříd.
Od roku 1855 byly v klasifikaci provedeny pouze dvě velké změny: v roce 1856 bylo do 5. třídy zařazeno vinařství Chateau Cantemerle a v roce 1973 bylo do první třídy přeřazeno vinařství Chateau Mouton Rothschild. Dalšími méně významnými změnami bylo vypuštění Chateau Dubignon ze seznamu kvůli jeho pohlcení větším Chateau Malescot St. Exupéry, v roce 1938 pak zmizelo Chateau Desmirail, které se vrátilo zpět po jeho obnovení v roce 1981 nebo změny u Chateau Leoville, které bylo rozděleno do tří vinařství: Leoville-Barton, Leoville-Las Cazes a Leoville-Poyferre.

Historicky první AOC a její klasifikace  – Bordeaux z roku 1855:

  • Premier cru (1er cru)
    Château Lafite-Rothschild
    Château Latour
    Château Margaux
    Château Mouton Rothschild (od 1973)
    Château Haut-Brion
  • Deuxième cru
    Château Rauzan-Ségla
    Château Rauzan-Gassies
    Château Léoville-Las Cases
    Chateau Léoville-Poyferré
    Chateau Léoville Barton
    Chateau Durfort-Vivens
    Chateau Gruaud Larose
    Chateau Lascombes
    Chateau Brane-Cantenac
    Chateau Pichon Longueville
    Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande
    Chateau Ducru-Beaucaillou
    Chateau Cos d’Estournel
    Chateau Montrose
  • Troisième cru
    Chateau Kirwan
    Chateau d’Issan
    Chateau Lagrange
    Chateau Langoa Barton
    Chateau Giscours
    Chateau Malescot Saint Exupéry
    Chateau Boyd-Cantenac
    Chateau Cantenac Brown
    Chateau Palmer
    Chateau La Lagune
    Chateau Desmirail
    Chateau Calon Ségur
    Chateau Ferrière
    Chateau Marquis d’Alesme Becker
  • Quatrième cru
    Chateau Saint-Pierre
    Chateau Talbot
    Chateau Branaire-Ducru
    Chateau Duhart-Milon
    Chateau Pouget
    Chateau La Tour Carnet
    Chateau Lafon-Rochet
    Chateau Beychevelle
    Chateau Prieuré-Lichine
    Chateau Marquis de Terme
  • Cinquième cru
    Chateau Pontet-Canet
    Chateau Batailley
    Chateau Haut-Batailley
    Chateau Grand-Puy-Lacoste
    Chateau Grand-Puy Ducasse
    Chateau Lynch-Bages
    Chateau Lynch-Moussas
    Chateau Dauzac
    Chateau d’Armailhac
    Chateau du Tertre
    Chateau Haut-Bages Libéral
    Chateau Pédesclaux
    Chateau Belgrave
    Chateau De Camensac
    Chateau Cos Labory
    Chateau Clerc Milon
    Chateau Croizet-Bages
    Chateau Cantemerle

Sauternes a Barsac

  • Premier cru supérieur
    Chateau d’Yquem
  • Premier cru
    Chateau La Tour Blanche
    Chateau Lafaurie-Peyraguey
    Clos Haut-Peyraguey
    Chateau de Rayne Vigneau
    Chateau Suduiraut
    Chateau Coutet
    Chateau Climens
    Chateau Guiraud
    Chateau Rieussec
    Chateau Rabaud-Promis
    Chateau Sigalas Rabaud
  • Deuxième cru
    Chateau de Myrat
    Chateau Doisy Daëne
    Chateau Doisy-Dubroca
    Chateau Doisy-Védrines
    Chateau d’Arche
    Chateau Filhot
    Chateau Broustet
    Chateau Nairac
    Chateau Caillou
    Chateau Suau
    Chateau de Malle
    Chateau Romer du Hayot
    Chateau Romer
    Chateau Lamothe
    Chateau Lamothe-Guignard

Klasifikace Burgundsko:

Po úspěšné klasifikaci vín Bordeaux z r. 1855 se snažili o podobné i ostatní oblasti ve Francii . Již několik let po ní vytvořil Jules Lavalle neformální Burgundskou klasifikaci vinic Côte d’Or ve své knize Historie a statistika Côte d’Or. V roce 1861 byla Lavalleova klasifikace formalizována Beauneovým výborem zemědělství. Označení grand cru a premier cru byla později rozvinutá a rozšířena ve třicátých letech 20. století vytvořením systému Appellation d’Origine Contrôlée (AOC). Úrovně předpokládané kvality jsou různě definovány v různých vinařských podoblastech. Elitou burgundských vín je třída Grand cru.

  • Grand cru

Côte de Beaune

Corton
Corton Charlemagne
Charlemagne
Montrachet
Chevalier-Montrachet
Bâtard-Montrachet
Bienvenues-Bâtard-Montrachet
Criots-Bâtard-Montrachet

Côte de Nuits

Bonnes-Mares
Chambertin
Chambertin-Clos de Bèze
Chapelle-Chambertin
Charmes-Chambertin
Clos de La Roche
Clos de Tart
Clos de Vougeot
Clos des Lambrays
Clos Saint-Denis
Echezeaux
Grande Rue (La)
Grands Echezeaux
Griotte-Chambertin
Latricières-Chambertin
Mazis-Chambertin
Mazoyères-Chambertin
Musigny
Richebourg (Domain Henri Jayer)
Romanée (La)
Romanée-Conti
Romanée-Saint-Vivant
Ruchottes Chambertin
Tâche (La)

AOC Pomerol

Pomerol (Bordeaux) byl francouzskou vládou uznaný v roce 1923 jako samostatná vinařská oblast (správněji podoblast), v roce 1936 mu byl úřadem  INAO udělen status AOC, jako součást první vlny zřizování AOC. I když je v současné době jedním z nejprestižnějších regionů v Bordeaux není výměra AOC Pomerol velká, cca 800 ha (pro srovnání asi jako moravská obec Velké Bílovice). V regionu není dodnes zřízena žádná klasifikace (rozuměj klasifikační stupně jako třeba premier cru atd.). Přesto jedno vinařství (chateau), jehož vzestup kvality je cca od 20. let minulého století, je přirovnáváno k premiérovým vínům z Medoc a Graves, je to Chateau Petrus. Dočkáme se v blízké budoucnosti o přeřazení Chateau Petrus z Pomerolu do premier cru Bordeaux?

Zdroj:

    • http://www.terroir-francie.cz/klasifikace-1855.html,
    • https://www.bourgogne-wines.com,
    • https://en.wikipedia.org ,
    • https://en.oxforddictionaries.com/definition/cru, J. Robinson (ed.). The Oxford Companion to Wine, Third Edition. Oxford University Press, 2006. ISBN 0-19-860990-6.

Poslední revize hesla: 2023


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.