Znalec vín > Hesla od B > Biodynamické víno

Biodynamické víno

Biodynamické víno je vyrobeno podle zásad „Listiny kvality“ sdružení výrobců biodynamického vína.

Průkopníkem a zakladatelem biodynamického zemědělství byl Rudolf Steiner (nar. 1861 v Kraljevici v dnešním Chorvatsku). Neúnavným současným propagátorem biodynamiky ve vinohradnictví a způsobu výroby vína je Nicolas Joly, majitel vinařství Coulée de Serrant, v údolí řeky Loiry. Hlavními zásadami biodynamického způsobu výroby hroznů a vína je návrat do minulosti cca před 150 – 200 roky. Největší důraz je kladený na nepoužívání chemických prostředků v ochraně révy vinné, nepoužívání umělých hnojiv, exogenních kvasinek, syntetických přípravků atd. Z dalších zvláštností tohoto směru je uznávání a využívání přírodních (kosmických) energetických sil a eliminování energetických sil vytvořených člověkem, při výrobě hroznů a vína.

Biodynamika jako všeobecný směr v zemědělství, byl schválen francouzským parlamentem v r. 1987, značka Déméter ekologických potravin je celosvětově chráněna.

Z pohledu zdravosti produktu je biodynamické víno bezesporu vínem s nejmenším podílem chemických látek.

Více informací a možnost pořízení biodynamického vína v ČR na www.biodynamickevino.cz

Další odkazy: www.coulee-de-serrant.com


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.