Znalec vín > Hesla od B > Burčák

Burčák

Burčák je tradiční název pro částečně zkvašený mošt vyrobený na Moravě a v Čechách z místních hroznů.

Vinařský zákon určuje ukazatele při kterých smí být Burčák podávaný spotřebiteli. Smí být takto označovaný pouze produkt vyrobený z hroznů s původem v Čechách nebo na Moravě. Do oběhu ho lze uvádět pouze v době od 15. srpna do 30. listopadu (§15 zák.). Obsah alkoholu musí být minimálně 1% objemu skutečného alkoholu a maximálně 3/5 celkového obsahu alkoholu.

Pokud je původ hroznů jinde než v ČR nesmí být produkt označený jako Burčák, ale jako částečně zkvašený mošt.

V Rakousku se uvádí do prodeje jako Sturm.

Burčák má mírně projímavé účinky projevující se hlavně u konzumentů, kteří jej pijí poprvé v životě. Oblíbený je u malovinařů na jižní Moravě, kteří dokáží čekat celé hodiny u kvasícího soudku na správný „okamžik“.


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.