Znalec vín > Články > Ozeleněné vinice.
Ozeleněné vinice.
Vinařští klasici tvrdí že víno se dělá ve vinici. S tím se dá souhlasit, zdravý, vyzrálý hrozen je ideál sklepmistrů.
Vinice by měla být v květnu zelená, je smutný pohled na vinici, když plevele pod keři jsou sežehnuté herbicidy, meziřadí zkultivované. Mikroflóra v půdě trpí. Botanik a biodynamický vinař Nicolas Joly tvrdí že použití herbicidů poškodí půdu na 30 roků, než se vrátí život na původní stav. Bez mikroflóry trpí vinice podvýživou, z důvodů špatné komunikace kořenů s okolní půdou. Musí se přihnojovat, potom zase, kvůli hnojivu, je méně odolná proti houbovým chorobám. Musí se použít více dražších, zpravidla systémových, ochranných postřiků, a tak dále, a tak dále, vše v kruhu nebo lépe řečeno v pekelné spirále.
Lépe je na tom vinice obdělávaná dle hesla ekonomické je ekologické nebo že by to mělo být obráceně? Optimum je když nejsou použité žádné herbicidy, všechna meziřadí ozeleněné, pouze v příkmenném pásu okopávačka udržuje „doprovodné rostliny“ na uzdě, a jenom mimochodem, polahodí to i oku.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.