Znalec vín > Články

Biodiverzita ve vinici

25. 6. 2023

V současné době vinice dokvétají (druhá polovina června). V ekologicky udržitelných vinicích se chystá druhé a zároveň poslední chem. ošetření kontaktními prostředky. Potom se již musí rostliny uchránit od houbových, či jiných chorob samy.


Zmrzlina a víno počtvrté

23. 6. 2023

Zpráva komise č. 4 z odborného bádání v Hlavním městě vína Valticích, zda lze snoubit (sobášit) víno se zmrzlinou. Tentokrát se sladkými víny.


Zmrzlina a víno potřetí

9. 6. 2023

Zpráva komise č. 3 z odborného bádání v Hlavním městě vína Valticích, zda lze snoubit (sobášit) víno se zmrzlinou. Místo konání: Galerie Reistna, https://www.reistna.cz/ Kdy: 7. 6. 2023 Tým badatelů: Stanislav Schneider, Tomáš Lampl, Radek a Petra Vargovi, Milan Sedláček, servis Regína Schneiderová. Vína: Blaufrankisch 2019 (Ipsmiller rak.), suché, alk. 14%, zralá, lehce barikovaná, pevná frankovka s nízkou […]


Zmrzlina a víno podruhé

26. 5. 2023

Zpráva komise č. 2 z odborného bádání v Hlavním městě vína Valticích, zda lze snoubit (sobášit) víno se zmrzlinou. Místo konání: Galerie Reistna, https://www.reistna.cz/ Kdy: 24. 5. 2023 Tým badatelů: Stanislav Schneider, Richard Svoboda, Tomáš Lampl, Milan Sedláček. Parametry vín: Tramín červený  2021, suché, alk. 13%, cukr 6,3 gr, kys. 5,8 gr. Tramín červený 2021, polosuché, […]


Ozeleněné vinice.

23. 5. 2023

Vinařští klasici tvrdí že víno se dělá ve vinici. S tím se dá souhlasit, zdravý, vyzrálý hrozen je ideál sklepmistrů.


Oranžové kastelánské

18. 5. 2023

První trochu jarní, větrný den, pátek 14. 5., posezení na terase sezonní kavárny Belveder, stejnojmenného zámečku na okraji Valtic. Okolojdoucí kastelán zámku Valtice nemeškal a skočil pro láhev svého oranžového. Jaké překvapení, že vyrábí skvělé oranžové a síra „zero“, tedy vyrobeno historickou konzervativní metodou. Pálava, ročník 2019, 15,2% alk., 2 roky na rmutu v rotačním sudu.


O síře ve víně.

18. 5. 2023

Síra ve víně se v novém miléniu stala velmi diskutovanou a sledovanou složkou. Dle unijních norem musí být na etiketě vína označeno, že obsahuje síru (oxid siřičitý). Ačkoli se mnozí výrobci vína dnešní doby tlučou do prsou a vystupují z pozice nepoužívání síry při výrobě, na etiketě jejich vín se tento nápis vyskytuje pravidelně. Lze vyrobit tedy víno bez síry? Proč se síra do vína vůbec přidává?


Zmrzlina a víno?

12. 5. 2023

Zpráva komise z odborného bádání v Hlavním městě vína Valticích, zda lze snoubit (sobášit) víno se zmrzlinou.
Místo konání: Galerie Reistna, https://www.reistna.cz/
Kdy: 10. 5. 2023
Tým badatelů: Stanislav Schneider, Richard Svoboda, Milan Sedláček.


O falernském vínu

8. 5. 2023

Milovník vína, který v životě neslyšel nebo nečetl o falernském víně, nemůže být správným milovníkem vína. Prakticky každý vinařský teoretik či historik o tomto víně něco napsal nebo se zmínil a pokud ne, určitě tak jednou učiní.


O marketingu s úsměvem

30. 4. 2023

Je zajímavé, že naši stařečci měli vinařský marketing v krvi, aniž by tenkrát znali význam toho slova. Představme si moravský sklípek v jakési zapadlé sklepní uličce, kterých jsou u moravských vinařských obcí nepočítaně. V šedesátých nebo sedmdesátých letech minulého století, kdy litr sudového, velmi kvalitního vína se prodával v průměru za 8–15 tehdejších Kčs. Stařeček v modré zástěře k večeru něco kutí ve sklépku, ochutnává a mudruje. Najednou buch, buch na dveře.