Znalec vín > Články
20. ročník Valtického koštu minulostí
První vinařskou akcí, zahajující sezonou v Hlavním městě vína, bývá Valtický košt. Dalo by se říci, že se nesl ve znamení mládí, zpěvu a oslavy jubilea. V sobotu 2.3.2019, měla zhruba tisícovka návštěvníků možnost ochutnat ze sedmi stovek vzorků od malovinařů a profesionálních firem, zejména z Moravy a Rakouska. Encyklopedie Znalecvín.cz uděluje putovní pohár v kategorii malovinařů za nejlepší […]
Rotační sud GalileOak
U příležitosti 180. výročí založení firmy SEGUIN MOREAU vyvinula firma nový moderní typ rotačního sudu. Jedná se o kulatý tvar dřevěného sudu upoutaného na konstrukci z nerez oceli vzor „Eiffel“. Dle dlouhodobých pozorování došli konstruktéři firmy k poznání, že kulatý tvar nádrže je nejlepším řešením z hlediska tepelných poměrů v závislosti na jemné extrakci (vyluhování) látek ze rmutu. Při […]
V Rakousku vznikla iniciativa k přejmenování odrůdy Zweigeltrebe
Její šlechtitel, Fridrich Zweigelt, byl totiž přesvědčeným nacistou a po válce za to byl na šest měsíců i ve vězení. Zpočátku se odrůda jmenovala Rotburger a jméno po svém šlechtiteli dostala až v roce 1975, 11 let po jeho smrti. Na jednu stranu to byl sice velmi aktivní člen NSDAP, ale na druhou stranu byl […]
V Rakousku vznikají problémy s přebytkem vína
Ročník 2018 se vyznačuje vysokou kvalitou i velkým množstvím vína. To v Rakousku přináší potíže. Letos bylo vyprodukováno 3,2 mil. hl vína, ale dlouhodobá roční spotřeba činí 2,4 mil. hl. Takže přebývá 800 tis. hl, pro srovnání je to více než průměrná roční produkce vína ČR. Z minulých let přitom je na skladech jednoduché levnější […]
Jaká je spotřeba vína v ČR?
Dle ČSÚ je trend spotřeby vína stoupající a piva klesající. Zjednodušeně lze konstatovat, že za deset roků došlo ke zvýšení spotřeby vína o jeden litr a pokles spotřeby pivy o deset litrů na osobu/rok. Co se týká spotřeby tvrdých alkoholů, po metylové aféře se konzum lihovin mírně zvyšuje, zda půjde o stoupající trend, ukáže čas. […]
Kristýna Oherová a Ing. Václav Švejcar
O historii šlechtění révy vinné a šlechtitelích lze získat širší rozhled v diplomové práci Kristýny Oherové. Šlechtění révy vinné – historie a vývoj_Oherová V tuto roční dobu dojde výrobcům vína k duhu určitě opáčko týkající se krystalických zákalů ve víně od Ing. Václava Švejcara CSc. Krystalické zákaly vína_Švejcar