Znalec vín > Články > Zmrzlina a víno podesáté
Zmrzlina a víno podesáté
Zmrzlina a víno podesáté, s Pálavami Vinařství Konečný Čejkovice a Vinařství Šabata Přítluky
Zpráva komise č. 10 z odborného bádání v Hlavním městě vína Valticích, zda lze snoubit (sobášit) víno se zmrzlinou.
Místo konání: Galerie Reistna, https://www.reistna.cz/ Kdy: 19. 10. 2023
Tým enogastronomických badatelů:
Radek a Petra Vargovi, Milan Sedláček, Stanislav Schneider, Zdeněk a Jarmila Mynarčíkovi servis Lukáš Schneider.
Vína:
Pálava 2022 VZH polosladké, Vinařství Konečný, Čejkovice, alk. 11,5%, kys. 6,8 gr., extr. 23,7 gr, cukr 41,8 gr.
Pálava VZH suché, Vinařství Šabata Přítluky, alk. 14%, kys. 7,3 gr., extr. 26,2 gr., cukr 8,2 gr.
Zmrzliny:
Sorbety: 1. citron, 2. jahoda s mátou,
Smetanové: 1. čokoláda hořká, 2. čokoláda mléčná
Na desátém setkání enogastronomických badatelů ve valtické Galerii Reistna byla podávána letos již podruhé vína z odrůdy Pálava. Tentokrát od různých výrobců, vyráběná odlišnými technologiemi a v odlišných zbytkových cukrech.
Suchá Pálava z vinařství Šabata Přítluky s alkoholem 14%, víno vyráběné technologií delšího ležení na kalech byla ve vůni nejdříve zavřená, po pár minutách ve skleničce se otevřela a poskytla klasické vůně, které se od Pálavy očekávají – divoká růže, mandarinka, vánoční koření. V chuti robustní s dlouhou perzistencí.
Téměř sladká Pálava z vinařství Konečný Čejkovice, vyrobená technologií řízeného kvašení s vysokým zbytkovým cukrem. Striktně čistá ve vůni i chuti, tak jak lze od sladké Pálavy očekávat, v dochuti méně robustní než Pálava z Přítluk.
Protože se sezení uskutečnilo již po „zmrzlinové sezoně“ byl výběr zmrzlin trochu užší než v minulých sezeních. Komise se rozhodla pro nebodové hodnocení s využitím dvou druhů typických pro sorbety a dvou pro smetanové zmrzliny a slovním hodnocení celé akce.
Komise po degustaci kombinací zmrzlin a vín dospěla k závěru že:
- Sladká Pálava z vinařství Konečný se lépe snoubila s oběma sorbety, máta v jahodové maličko způsobovala lehkou hořkou dochuť (ale to u obou vín).
- Suchá, ale tradiční technologií vyrobená Pálava z vinařství Śabata se lépe snoubila se smetanovými zmrzlinami, a i netradiční kombinace čokoládové zmrzliny k bílému aromatickému vínu tohoto typu byla komisí přijata velmi příznivě.
Všeobecné poučení z desátého sezení a zkoumání kombinací, kdy byly již podruhé podávány Pálavy. Tentokrát, (již po zkušenostech) vína vyrobená rozdílnými technologiemi, lze konstatovat; Aromatická vína jako skupina jsou vhodná ke zmrzlinám. Velmi dobře se párují rovněž sladká vína. Nezávisle na aromatice a sladkosti se ale hůře snoubí víno vyrobené striktní technologií řízeného kvašení (rozuměj bez práce se slupkou nebo s kaly) se smetanovými zmrzlinami. Vína vyrobená technologiemi podobnými kachetinským nebo středověkým nemají se smetanovými zmrzlinami sebemenší problém.
zapsal: Milan Sedláček
Doporučení pro milovníky vína a zmrzliny, kteří navštíví Valtice. Vyzkoušejte, zda komise pracovala správně s kombinacemi vína a zmrzliny od https://www.facebook.com/uzmrzlinare v Galerii Reistna https://www.reistna.cz/. Možná dojdete i k jiným závěrům. Nabídka vín v Galerii je širší a milovník vín si může vyzkoušet „na vlastní pěst“ i kombinace jiné.
Sorbet je dezert, který se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem (citron, limeta, ananas, jahoda, malina, ostružina apod.) Směs ledu nebo sněhu s ovocem byla známá už ve starověku, jejím vyznavačem byl například císař Nero. Název sorbet vychází z arabského slova šarba (شربة), označujícího osvěžující nápoj. Arabové v době nadvlády nad Sicílií vyráběli tuto lahůdku smícháním sněhu z Etny se šťávou místních citronů. Tolik wikipedie.
Smetanové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je smetanový nebo mléčný nosič.
Jogurtové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je jogurtový nosič.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.