Znalec vín > Články > Zmrzlina a víno podruhé?
Zmrzlina a víno podruhé?
Zpráva komise č. 2 z odborného bádání v Hlavním městě vína Valticích, zda lze snoubit (sobášit) víno se zmrzlinou.
Místo konání: Galerie Reistna, https://www.reistna.cz/
Kdy: 24. 5. 2023
Tým badatelů: Stanislav Schneider, Richard Svoboda, Tomáš Lampl, Milan Sedláček.
Parametry vín:
Tramín červený 2021, suché, alk. 13%, cukr 6,3 gr, kys. 5,8 gr.
Tramín červený 2021, polosuché, alk. 13%, cukr 10,4 gr, kys. 5,9 gr.
Vína vyrobená klasickou reduktivní metodou řízeného kvašení. Původ hroznů: obec Valtice, trať Kačisdorfské pole.
Zmrzliny:
Sorbety: maracuja, mango, jahoda, čokoláda – malina, kiwi, hruška, mojito – citron
Smetanové: míša, vlašský ořech, pistácie, vanilka, čokoláda, karamel,
Jogurtové: borůvka – jogurt, malina – jogurt
Na úvod naší zprávy ze druhého bádání nutno podotknout, že tým enogastronomických výzkumníku rozšířil čecho-francouz p. Tomáš Lampl, který vnesl do činnosti komise (na Moravu) neobvyklý šarm a noblesní názory na různé kombinace pokrmů a vín. Rovněž členové komise v průběhu usilovné badatelské činnosti absolvovali „teoretický exkurz“ do spleti a úrovně apelačních TOP francouzských vín. Co bylo, zejména na úvod, trochu rušivým elementem byla skepse T. Lampla na kombinace zmrzliny a vína, zrazoval od této činnosti a naváděl komisi přejít rovnou k destilátům nebo alespoň likérům. Po osvětlení cílů komise, ze strany S. Schneidera a příslibu že na tyto také dojde, se komise pustila do cílevědomé práce.
Bílá aromatická vína odrůdy Tramín červený, která pro dnešní bádání poskytlo renomované valtické vinařství Moravíno (jenom mimochodem trojnásobný šampion VVT), byla v suchém a polosuchém provedení, vyrobená klasickou reduktivní technologií.
Zmrzliny v trochu obměněném sortimentu z produkce zmrzlinárny U zmrzlináře.
Po konstatování T. Lampla, že předkládané zmrzliny jsou na srovnatelné úrovni vyhlášených zmrzlin v Paříži i Vídni, či jiných světových zmrzlináren, a vína rovněž na velmi vysoké úrovni. Musela komise, až na malé výjimky, nakonec uznat, že ani kombinace dvou špičkových produktů nemusí přinést vždy úplný harmonický soulad. Toto konstatování bylo trochu zklamáním po prvním sezení komise před čtrnácti dny a párování zmrzlin s víny vyrobenými spíše autentickými technologiemi. Jednotlivé kombinace hodnotila komise výrokem Ano/Ne, v případě A ještě bodově 1-5 jako ve škole. Dva členové komise udělili ve všech případech verdikt N. Dva členové komise několik výroků A, v bodovém rozsahu 3 – 3,5.
V případě kladného hodnocení byla hodnocena nejlépe kombinace sorbetu hruška – TČ suché.
Výsledek těchto hodnocení vedl k zamyšlení, proč to dneska proti závěrům minulé komise nehrálo? A proč kombinace dostaly tak nízká hodnocení? V žádném případě ale nebyl závěr konečný, že zmrzliny se k vínům nehodí, bádání bude pokračovat dál, příště s červenými víny a zpráva veřejnosti bude opět podaná. Vždyť rozsah vín je tak široký od suchých bílých přes červená vína, či sladké speciály až po sekty. Komisi čeká ještě mnoho sezení a široké pole bádání.
Doporučení pro milovníky vína a zmrzliny, kteří navštíví Valtice. Vyzkoušejte zda komise pracovala správně s kombinacemi vína a zmrzliny od https://www.facebook.com/uzmrzlinare v Galerii Reistna https://www.reistna.cz/. Možná dojdete i k jiným závěrům. Nabídka vín v Galerii je širší a milovník vín si může vyzkoušet „na vlastní pěst“ i kombinace jiné.
Sorbet je dezert, který se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem (citron, limeta, ananas, jahoda, malina, ostružina apod.) Směs ledu nebo sněhu s ovocem byla známá už ve starověku, jejím vyznavačem byl například císař Nero. Název sorbet vychází z arabského slova šarba (شربة), označujícího osvěžující nápoj. Arabové v době nadvlády nad Sicílií vyráběli tuto lahůdku smícháním sněhu z Etny se šťávou místních citronů. Tolik wikipedie.
Smetanové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je smetanový nebo mléčný nosič.
Jogurtové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je jogurtový nosič.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.