Znalec vín > Články > Zmrzlina a víno popáté, tentokrát s oranžovými víny.
Zmrzlina a víno popáté, tentokrát s oranžovými víny.
Zpráva komise č. 5 z odborného bádání v Hlavním městě vína Valticích, zda lze snoubit (sobášit) víno se zmrzlinou.
Místo konání: Galerie Reistna, https://www.reistna.cz/ Kdy: 5. 7. 2023
Tým enogastronomických badatelů: Radek a Petra Vargovi, Milan Sedláček, servis Regína Schneiderová.
Vína:
Cuvée Authentic oranžové 2020, zemské víno, Vinařství Johannesberg, alk. 13 %, cukr 0,1 gr., kyseliny 5,4 gr..Cuvée odrůd Souvignier Gris a Hibernal. Víno bylo vyrobené kachetinskou metodou fermentací a macerací rmutu 1 rok v keramické qvevri a půlka rmutu v rotačním sudu. Po roce vylisované, ležení téměř 1 rok v nerezové nádrži. Lahvováno bez filtrace, předtím první síra 40 mg. Víno má bronzovou barvu, ve vůni je patrný perník, černý čaj a luční byliny, dlouhé v dochuti.
Pálava Orange 2019 Castellano.Výrobce valtický malovinař, alk. 15,2 %. cukr 0,0 gr., kyseliny ? gr.. Hrozny při sběru cukernatost 28 ČNM, rmut 2 roky v rotačním sudu, lahvováno bez přídavku síry. Konzervativní (klasické antické) oranžové víno s vysokou ryšavou barvou. Odrůdovost Pálavy se krásně odráží v dochuti, která je dlouhá s ještě převažujícími tříslovitými tóny, které se přetvoří delším ležením v láhvi.
Zmrzliny:
Sorbety: 1. citron – mojito, 2. šmoulová, 3. borůvka, 4. mango.
Smetanové: 1. hořká čokoláda, 2. špička, 3. mák, 4. káva.
Na pátém setkání enogastronomických badatelů ve valtické Galerii Reistna byla podávána oranžová vína. Badatelé byli v očekávání, zda relativně dvě mladá oranžová vína pro své ještě vyšší třísloviny budou ke zmrzlinám vůbec vhodná. Oproti jiným sezením byl zvolen i menší počet zmrzlin (8). V průběhu ochutnávky byly pochyby rychle zapuzeny a dokonce kombinace oranžového vína se sorbetem mango, která se jiná sezení vždy propadla, s oranžovým vínem nakonec byla vítěznou kombinací celkově.
V dnešním sezení byl rovněž použitý systém, kdy jednotlivá bodová hodnocení se vkládala do PC a všichni ihned na obrazovce viděli výsledek. Čili online systém, který mohli pozorovat i hosté v galerii, kteří si pochutnávali na zmrzlině u okolních stolků. Bodový hodnotící systém byl 5 bodový (fakticky 50 b.), kdy 5 bodů je max. hodnocení.
Celková hodnocení i rozstřel je vidět v přiložených tabulkách.
Výsledky a rozstřel:
zapsal: Milan Sedláček
Doporučení pro milovníky vína a zmrzliny, kteří navštíví Valtice. Vyzkoušejte zda komise pracovala správně s kombinacemi vína a zmrzliny od https://www.facebook.com/uzmrzlinare v Galerii Reistna https://www.reistna.cz/. Možná dojdete i k jiným závěrům. Nabídka vín v Galerii je širší a milovník vín si může vyzkoušet „na vlastní pěst“ i kombinace jiné.
Sorbet je dezert, který se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem (citron, limeta, ananas, jahoda, malina, ostružina apod.) Směs ledu nebo sněhu s ovocem byla známá už ve starověku, jejím vyznavačem byl například císař Nero. Název sorbet vychází z arabského slova šarba (شربة), označujícího osvěžující nápoj. Arabové v době nadvlády nad Sicílií vyráběli tuto lahůdku smícháním sněhu z Etny se šťávou místních citronů. Tolik wikipedie.
Smetanové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je smetanový nebo mléčný nosič.
Jogurtové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je jogurtový nosič.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.