Znalec vín > Články > Zmrzliny kontra perlivé a likérové víno
Zmrzliny kontra perlivé a likérové víno
Zmrzlina a víno pošesté, tentokrát s perlivým a likérovým vínem.
Zpráva komise č. 6 z odborného bádání v Hlavním městě vína Valticích, zda lze snoubit (sobášit) víno se zmrzlinou.
Místo konání: Galerie Reistna, https://www.reistna.cz/ Kdy: 19. 7. 2023
Tým enogastronomických badatelů: Radek a Petra Vargovi, Milan Sedláček, Jarmila a Zdeněk Mynarčíkovi, Stanislav Schneider, servis Regína Schneiderová.
Vína:
Porta Moravica, Vinselekt Michlovský, likérové víno bílé, cuvée RB/klaret RM, alk. 22%, sladké. Fortifikované sladké víno, mohutné ve vůni (sušené fíky, rozinky) s dlouhou dochutí. Víno typu Sherry.
Terrasecco Moscato, Vinselekt Michlovský, perlivé víno, vyrobené metodou charmat, alk. 11,5%, polosladké. Klasické perlivé víno typu Prosecco frizzante s lehkým muškátovým projevem ve vůni i chuti.
Zmrzliny:
Sorbety: 1. bazalka, 2. jahoda, 3. malina, 4. citron.
Smetanové: 1. vanilka, 2. špička, 3. slaný karamel, 4. tiramisu, 5. tvarohový míša
Na šestém setkání enogastronomických badatelů ve valtické Galerii Reistna byla podávána speciální vína z vinařství Vinselekt Michlovský. Poprvé likérové víno, na která by se badatelé chtěli v budoucnu více zaměřit; a logicky v horkém létě perlivé víno typu frizzante.
Komise byla trochu širší, pravidelní členové byli doplněni o hostující manžele Mynarčíkovi.
Celkově k dnešnímu hodnocení jednotlivých dvojic vín a zmrzlin se všeobecně členové komise shodli, že lehké perlivé Terrasecco bylo vcelku kladně hodnoceno se sorbety. Naproti tomu těžké likérové víno Porta Moravica se hodilo více ke smetanovým zmrzlinám, ale nedělaly mu problémy ani sorbety.
Ve speciálním rozstřelu se stala celkovým vítězem kombinace slaný karamel/Porta Moravica úctyhodným počtem bodů 4,65.
Celková hodnocení kombinací je vidět v přiložené tabulce.
zapsal: Milan Sedláček
Doporučení pro milovníky vína a zmrzliny, kteří navštíví Valtice. Vyzkoušejte zda komise pracovala správně s kombinacemi vína a zmrzliny od https://www.facebook.com/uzmrzlinare v Galerii Reistna https://www.reistna.cz/. Možná dojdete i k jiným závěrům. Nabídka vín v Galerii je širší a milovník vín si může vyzkoušet „na vlastní pěst“ i kombinace jiné.
Sorbet je dezert, který se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem (citron, limeta, ananas, jahoda, malina, ostružina apod.) Směs ledu nebo sněhu s ovocem byla známá už ve starověku, jejím vyznavačem byl například císař Nero. Název sorbet vychází z arabského slova šarba (شربة), označujícího osvěžující nápoj. Arabové v době nadvlády nad Sicílií vyráběli tuto lahůdku smícháním sněhu z Etny se šťávou místních citronů. Tolik wikipedie.
Smetanové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je smetanový nebo mléčný nosič.
Jogurtové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je jogurtový nosič.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.