Znalec vín > Články > Zmrzliny a sladká červená vína

Zmrzliny a sladká červená vína

Zmrzlina a víno posedmé, tentokrát se speciálními sladkými červenými víny.

Zpráva komise č. 7 z odborného bádání v Hlavním městě vína Valticích, zda lze snoubit (sobášit) víno se zmrzlinou.

Místo konání: Galerie Reistna, https://www.reistna.cz/ Kdy: 2. 8. 2023

Komise zleva: Zdeněk Mlynarčík, Jarmila Mlynarčíková, Milan Sedláček, sommeliérský pár Radek a Petra Vargovi

Obr: tým enogastronomických badatelů

 

 

 

 

 

 

Servis podávání zmrzlin zajišťovala p. Regína Schneiderová a jako vždy zaslouží nejvyšší hodnocení.

Obr: Jarmila Mlynarčíková a Regína Schneiderová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vína:

Porta Moravica, Vinselekt Michlovský, likérové víno červené, sladké, cuvée Agni/Cabernet, alk. 18%, Fortifikované sladké víno.

Merlot 2009, Vinselekt Michlovský, výběr z bobulí, sladké, 11,5% alk., ve vůni i chuti sušené červené moruše, jahody, botritické tóny. Velmi dlouhé a robustní víno.

 

 

 

 

Zmrzliny:

Sorbety: 1. borůvka, 2. višeň, 3. jahoda, 4. višeň – hořká čoko.

Smetanové: 1. tiramisu, 2. mascarpone, 3. maková, 4. hořká čoko, 5. pistácie

Na sedmém setkání enogastronomických badatelů ve valtické Galerii Reistna byla podávána speciální vína z vinařství Vinselekt Michlovský. Na stůl se dostalo zcela výjimečné víno výběr z bobulí Merlot 2009 ověnčené řadou medailí z mezinárodních výstav, a zcela jasně dominoval i v závěrečném rozstřelu.

Všeobecné poučení, ze sedmého sezení a zkoumání kombinací, si vzít je takové, že; víno, které získá vysoké hodnocení u první kombinace se zmrzlinou, už se u žádné další kombinace nijak zvlášť nepropadne. Čili typy sladkých robustních vín se snáší prakticky s jakýmkoli druhem zmrzliny a je jedno, zda jde o sorbet nebo smetanovou zmrzlinu.

Celková hodnocení i rozstřel je vidět v přiložených tabulkách.

 

 

 

 

 

 

 

zapsal: Milan Sedláček

 

 

Doporučení pro milovníky vína a zmrzliny, kteří navštíví Valtice. Vyzkoušejte zda komise pracovala správně s kombinacemi vína a zmrzliny od https://www.facebook.com/uzmrzlinare v Galerii Reistna https://www.reistna.cz/. Možná dojdete i k jiným závěrům. Nabídka vín v Galerii je širší a milovník vín si může vyzkoušet „na vlastní pěst“ i kombinace jiné.

 

 

 

Sorbet je dezert, který se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem (citron, limeta, ananas, jahoda, malina, ostružina apod.) Směs ledu nebo sněhu s ovocem byla známá už ve starověku, jejím vyznavačem byl například císař Nero. Název sorbet vychází z arabského slova šarba (شربة), označujícího osvěžující nápoj. Arabové v době nadvlády nad Sicílií vyráběli tuto lahůdku smícháním sněhu z Etny se šťávou místních citronů. Tolik wikipedie.

Smetanové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je smetanový nebo mléčný nosič.

Jogurtové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je jogurtový nosič.


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.