Znalec vín > Články > Zmrzlina a víno potřetí
Zmrzlina a víno potřetí
Zpráva komise č. 3 z odborného bádání v Hlavním městě vína Valticích, zda lze snoubit (sobášit) víno se zmrzlinou.
Místo konání: Galerie Reistna, https://www.reistna.cz/ Kdy: 7. 6. 2023
Tým badatelů: Stanislav Schneider, Tomáš Lampl, Radek a Petra Vargovi, Milan Sedláček, servis Regína Schneiderová.
Vína:
Blaufrankisch 2019 (Ipsmiller rak.), suché, alk. 14%, zralá, lehce barikovaná, pevná frankovka s nízkou kyselinou a příjemnými tříslovinami. Mohutná vůně po přezrálých třešních a švestkách. V dochuti čokoládové tóny.
Cannonau di Sardegna 2021 (družstvo Cantina Dorgali, Itálie – Sardínie), suché, alk. 14%. Víno z odrůdy Grenache noir, na Sardinii místně nazývané Cannonau. Ač víno relativně mladé budilo zdání velmi dlouho vyleženého vína v sudu. Velmi robustní tóny v ústech, nízké kyseliny, příjemné třísloviny.
Zmrzliny:
Sorbety: 1. lesní směs (jahoda, borůvka, ostružina), 2. citron – mojito, 3. citron – luční květy, 4. jahoda, 5. červený hrozen – červené víno, 6. mango, 7. čokoláda – malina
Smetanové: 1. vanilka, 2. vaječný likér, 3. slaný karamel, 4. čokoláda – banán, 5. lískový ořech, 6. pekanový ořech, 7. arašídová, 8. vlašský ořech, 9. pistácie,
Jogurty a tvaroh: 1. tvarohový míša
Na třetím setkání enogastronomických badatelů ve valtické Galerii Reistna tentokrát čekala účastníky červená vína a skvělá baterie originálních zmrzlin. Těsně před akcí uvařil zmrzlinářský maestro Lukáš Schneider pro badatele sorbet z červených hroznů a vína Grenache noir. Což, jak se záhy potvrdilo, byla haupttrefa (haupttreffer), jak by jistě řekli naši přeshraniční rakouští kolegové. Celkově zatím vyzněla červená vína pro kombinace se zmrzlinou jako velmi perspektivní větev bádání a určitě v budoucnu dojde k „rozpitvání“ na jednotlivé odrůdy a typy červených vín.
V týmu badatelů se poprvé objevila žena, sommeliérka Petra a spolu s manželem Radkem tak vnesli do týmu mladou krev. Řada zmrzlin byla tentokrát relativně dlouhá, byla tedy i velká spotřeba vín a bádání ke konci sklouzlo k sérii diskuzí na jiná příbuzná témata. Na závěr komise unisono konstatovala, (s výjimkou, potvrzující pravidlo na osamocený a známý názor T. Lampla že zmrzliny a víno nemůžou jít k sobě), že červená vína se prakticky hodí jako kombinace ke všem druhům zmrzlin a nedochází k nějakým šarvátkám na jazyku, jako třeba u tichých suchých bílých vín a smetanových zmrzlin. Nejvíce kladných hodnocení a bodů získala kombinace vína Grenache se sorbetem červený hrozen – červené víno. U Frankovky se sorbetem čokoláda – malina. Obě dvě kombinace byly velmi zdařilé a komisí nebyla prosazovaná jedna před druhou. Co se týká kombinací smetanových zmrzlin a vína, tentokrát byly kombinace jenom o stupínek horší než se sorbety, asi nejvydařenější kombinace byly se zmrzlinami slaný karamel, arašídová, čokoláda – banán.
Téměř již letní podvečerní setkání badatelům příjemně uplynulo a všichni se těší na setkání další, tentokrát s rosé víny, za čtrnáct dnů.
zapsal: Milan Sedláček
Doporučení pro milovníky vína a zmrzliny, kteří navštíví Valtice. Vyzkoušejte zda komise pracovala správně s kombinacemi vína a zmrzliny od https://www.facebook.com/uzmrzlinare v Galerii Reistna https://www.reistna.cz/. Možná dojdete i k jiným závěrům. Nabídka vín v Galerii je širší a milovník vín si může vyzkoušet „na vlastní pěst“ i kombinace jiné.
Sorbet je dezert, který se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem (citron, limeta, ananas, jahoda, malina, ostružina apod.) Směs ledu nebo sněhu s ovocem byla známá už ve starověku, jejím vyznavačem byl například císař Nero. Název sorbet vychází z arabského slova šarba (شربة), označujícího osvěžující nápoj. Arabové v době nadvlády nad Sicílií vyráběli tuto lahůdku smícháním sněhu z Etny se šťávou místních citronů. Tolik wikipedie.
Smetanové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je smetanový nebo mléčný nosič.
Jogurtové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je jogurtový nosič.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.