Znalec vín > Hesla od C > Cognac

Cognac

Aliasy: koňak

Cognac je vinný destilát z oblasti říčky Charente v okolí městečka Cognac ve Francii, severovýchodně od Bordeaux. Všechny záležitosti spojené s kontrolou jakosti a ostatních předpisů spojených s výrobou cognacu spravuje instituce BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac).

Historie chráněného názvu „Cognac“ sahá k roku 1920, k Versailské mírové smlouvě. Před tímto datem používali výrobci brandy v Evropě běžně názvu Cognac nebo zdvojeného názvu „Cognac-Brandy“.

Pro výrobu cognacu je nepřípustný kontinuální způsob výroby, destilát z prvního pálení se musí tedy přepalovat v menším měděném kotlu, o daném objemu 3000 litrů. Čerstvý vinný destilát o obsahu etanolu 68 – 70 % se dále upravuje dlouholetým ležením v dřevěných sudech, kde dojde k úbytku alkoholu, a tedy i obsahu, sublimací (přirozeným odparem, tzv. andělská daň), až na hodnotu 40 % objemu. Potom se konzervuje ve skleněných demižónech do doby než se lahvuje, což u špičkových Cognaců bývá po 30 – 50 letech od doby pálení.

Největším uměním při výrobě cognacu, které se předává z generaci na generaci, je kupážování. Jedná se o umění namíchat směs (coupé) z cognaců různých stáří, které splňují požadavky nejpřísnějších zákazníků, rovněž aby byla splněna podmínka stability jakosti výsledného produktu.

Nejpoužívanější značky na etiketách cognacu u jednotlivých výrobců znamenají :

  • VS (very special) velmi osobitý, stáří nejmladší složky je min. 2,5 roku, stejný význam mají tři hvězdičky
  • VSOP (very superior old pale) velmi osobitý starý bledý, stáří nejmladší složky je min. 4,5 roku, stejný význam má Réserve
  • Napoleon, XO, Extra nebo Hors d´Age mají nejmladší složku starou min. 6 roků
  • Fine Champagne znamená směs koňaků z oblasti Grande Champagne a Petite Champagne, přičemž min. 50% směsi musí tvořit podíl z Grande Champagne

Pozn.: Cognac se smí vyrábět z hroznů vypěstovaných v šesti oblastech (apelacích – cru) v okolí města Cognac – Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Destilát se vyrábí z mladého vína po první stáčce. Hrozny se sklízí v cukernatosti kolem 18°NM. Většinou z odrůd Ugni Blanc a Colombard (povoleny jsou ještě Montils a Folle Blanche).

Výměry apelací pro výrobu cognacu:

  • Grande Champagne 13.159 ha
  • Petite Champagne 15.246 ha
  • Borderies  3.987 ha
  • Fins Bois 31.001 ha
  • Bons Bois 9.308 ha
  • Bois Ordinaires 1.101 ha

Poslední revize hesla: 2024


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.