Znalec vín > Hesla od G > Grappa
Grappa
Grappa je název klasického italského destilátu z matolin, patří mezi nejznámější evropské destiláty. Vyrábí se buď z matolin hroznů určených pro výrobu červeného vína, ve kterých je obsažen etanol zbylý po fermentaci rmutu. Nebo se grappa vyrábí z matolin určených pro výrobu bílých nebo růžových vín, které ještě neprošly fermentací tzv. „vergini“ neboli panenské. Tyto musí před destilací ještě projít, po zředění vodou, fermentací. Pokud se destilují matoliny z modrých hroznů, které jsou prakticky suché, probíhá destilace v kotli s roštem, do kterého se odspodu přivádí pára na propařování, ta s sebou unáší etanol. V jiných systémech destilačních kotlů se musí matoliny zředit vodou. Ostatní postup je obdobný jako při výrobě jiných destilátů. Typickým charakterem grappy je olejnatá chuť a speciální vůně.
Grappa má v mnoha krajích Itálie CHOP (chráněné označení původu), které rovněž určuje min. obsah alkoholu. Povolený rozsah alkoholu je mezi 37,5% – 60%, většinou se vyrábí ve 40% (např. ve vyhlášených oblastech grappy: Piemont, Lombardie, Trentino, Alto Adige, Veneto a Friuli).
Druhy:
- Giovanna nebo bianca – mladá, čirá, lahvovaná krátce po destilaci. Má jemné aroma, je suchá s čistou chutí.
- Affinata – grappa, která zrála maximálně 12 měsíců v dřevěném sudu.
- Invecchiata nebo vecchia – stařená grappa, která před lahvováním zrála 12 až 18 měsíců ve dřevěném sudu.
- Stravecchia nebo riserva – velmi stařená, zrající více než 18 měsíců.
- Aromatica – grappa vyráběná z aromatických typů hroznů (Muscat blanc, Gewurtztraminer, apod.).
- Aromatizzata – grappa aromatizovaná přidáním ovoce nebo bylin (meruňky, jalovec).
- Monovitigno – vyrobená z matoliny jednoho druhu hroznů.
- Polivitigno – obsahuje výlisky více druhů hroznů.
Grappa získala název podle stejnojmenného městečka v Itálii (Bassano del Grappa ležící nedaleko Monte Grappa), obdobně jako Cognac ve Francii.
Zdroj:
- www.grappa.com
- parizskastreet.cz
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.