Znalec vín > Hesla od J > Jakostní třídy

Jakostní třídy

Jakostní třídy vína v ČR jsou určeny podle cukernatosti. Vinařský zákon rozděluje vína do jakostních tříd takto:

název jakostní třídy cukernatost °ČNM poznámka
víno 11–15 nelze označovat názvem odrůdy
zemské víno od 14 lze označovat názvem odrůdy
jakostní víno 15–19
kabinetní víno* 19–21
pozdní sběr* 21–24
výběr z hroznů* 24–27
výběr z bobulí* 27–32 od této třídy rovněž ledové víno a slámové víno
výběr z cibéb* přezráté bobule 32 a více nebo z napadených bobulí ušlechtilou plísní botrytis cinerea
ledové víno* cukernatost min. 27° NM sběr a zpracování hroznů při min. -6°C
slámové víno* cukernatost min. 27° NM sušeno na slámě nebo rohožích min 3 měsíce

*jakostní víno s přívlastkem

s výjimkou stolního a zemského vína všechny ostatní jakostní třídy podléhají zatříďovací povinnosti u státního orgánu (Státní zemědělská a potravinářská inspekce).


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.