Znalec vín > Hesla od J > Jakostní třídy
Jakostní třídy
Jakostní třídy vína v ČR jsou určeny podle cukernatosti. Vinařský zákon rozděluje vína do jakostních tříd takto:
název jakostní třídy | cukernatost °ČNM | poznámka |
---|---|---|
víno | 11–15 | nelze označovat názvem odrůdy |
zemské víno | od 14 | lze označovat názvem odrůdy |
jakostní víno | 15–19 | – |
kabinetní víno* | 19–21 | – |
pozdní sběr* | 21–24 | – |
výběr z hroznů* | 24–27 | – |
výběr z bobulí* | 27–32 | od této třídy rovněž ledové víno a slámové víno |
výběr z cibéb* | přezráté bobule 32 a více | nebo z napadených bobulí ušlechtilou plísní botrytis cinerea |
ledové víno* | cukernatost min. 27° NM | sběr a zpracování hroznů při min. -6°C |
slámové víno* | cukernatost min. 27° NM | sušeno na slámě nebo rohožích min 3 měsíce |
*jakostní víno s přívlastkem
s výjimkou stolního a zemského vína všechny ostatní jakostní třídy podléhají zatříďovací povinnosti u státního orgánu (Státní zemědělská a potravinářská inspekce).
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.