Znalec vín > Hesla od L > Lanýž
Lanýž
Lanýž je kulinářská pochoutka používaná při hostinách již ve starověkém Římě. Lanýže se dělí na 3 základní typy – černý letní, černý zimní a bílý. Nejvzácnější je lanýž bílý. Intenzita vůně i chuť houby je pro použití v enogastronomických programech velmi vhodná. Většinou se lanýž přidává do pokrmu až na konec úpravy jídla, nebo se přímo strouhá do pokrmu v talíři před hostem. Velmi vhodné jsou do smetanových omáček. Dávkování lanýže je opravdu „šafránové“. Pro hledání houby v zemi se používají vycvičená prasata a psi. Zemí zaslíbenou lanýžům je italský Piemont.
Zásady po(u)žití lanýžů v kuchyni dle http://www.lanyze.com/:
- Lanýže se nesmí nikdy vařit nebo ohřívat!
- Nikdy nemíchat lanýže s výraznými sýry!
- Vždy používat extra virgin olivový olej a sůl!
- Nepoužívat lanýže na přímo kořeněná jídla jako jsou grilovaná masa a ryby!
Autor obr.: Michaela9191 – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93943398
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.