Znalec vín > Hesla od O > Ochratoxin
Ochratoxin
Ochratoxin A je nebezpečný mykotoxin produkovaný plísněmi rodu Aspergillus (severní země) a rovněž některými plísněmi rodu Penicillium (jižní země). Na hroznech révy vinné hlavně plísněmi Aspergillus carbonarius a Aspergillus niger.
Za hlavní zdroje ochratoxinu A v potravinách jsou pokládány obiloviny, výrobky z obilovin, vepřové maso, vnitřnosti a masné výrobky z krve. Obsažen může být rovněž ve víně, které bylo vyrobené z hroznů napadených plísněmi, zejména ve víně z jižních zemí. Ve víně s původem v severních zemích zatím ochratoxin prokázaný nebyl, ale postupným oteplováním jeho výskyt v budoucnu lze předpokládat.
Ochratoxin je jedním z karcinogenů a svou toxicitou napadá hlavně ledviny a močové ústrojí.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.