Znalec vín > Hesla od S > Stolní víno
Stolní víno
Stolní víno jako kategorie jakostních tříd je v platnosti vinařského zákona od roku 1995. Jednou z podmínek uznání třídy stolní víno je cukernatost hroznů při sběru min. 11°. Stolní víno nelze označovat odrůdou, ročníkem atd. a nepodléhá povinnosti zatříďování u SZPI. Mošt určený pro výrobu stolního vína lze přislazovat náhradním sladidlem. Víno lze chemicky stabilizovat povolenými stabilizačními přípravky. Označovat jako stolní lze i víno s původem mimo ČR, výrobce musí v tomto případě označit původ vína na etiketě. Stolní víno nelze plnit do nádob o objemu menším než 1 litr.
V návaznosti na podřízennost českých norem normám unijním spadá tato kategorie do jakostní třídy „víno“ a rovněž se takto označuje na etiketě.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.