Znalec vín > Hesla od Š > Šumivé víno

Šumivé víno

Šumivé víno je netiché víno, ve kterém obsah oxidu uhličitého vznikl druhotným kvašením cukrů, přidaných do základního prvotně kvašeného vína tirážním likérem. Druhotné kvašení probíhá buď v lahvích šampaňskou metodou, nebo v tanku metodou charmat, či transvazální metodou. Za šumivé víno lze označit pouze produkt, který dle práva EU a ustanovení vinařského zákona má tlak oxidu uhličitého v hotovém výrobku min. 0,3 MPa. Některé chuťové vlastnosti se dodávají do základního vína expedičním likérem. Splněním podmínek kvality základního vína, dle vinařského zákonu je možné šumivé víno označovat jako sekt.

Zbytkový cukr u netichých vín (šumivých) se označuje terminologií: brut nature, extra brut, brut, extra sec, sec, demi–sec a doux.


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.