Znalec vín > Hesla od S > Svatomartinské víno
Svatomartinské víno
Svatomartinské víno je mladé víno splňující ustanovení vinařského zákona. Známku „Svatomartinské“ na víno registroval a začal užívat Ing. Jiří Kopeček z Valtic již v 90. letech. V současné době je známka v majetku Vinařského fondu, který ji spravuje.
Pokud chce vinař známku užívat musí dle regulí Vinařského fondu splnit níže uvedené podmínky, kvalitu vína navíc posuzuje nezávislá komise a protože by se víno nestihlo tzv. zatřídit u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, označují se svatomartinská vína jako „zemské víno„, které nepodléhá zatřídění.
Pod značkou Svatomartinské se mohou vyrábět typy vín :
a) bílé – odrůdy Müller-Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský – i jejich kupáže,
b) růžové – odrůdy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe – i jejich kupáže,
c) červené – odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké – i jejich kupáže.
Typ | Alk. max. *) | Zbytkový cukr | Senzorická charakteristika | Doporučená technologie |
Bílé | 12,5 % obj. | Suché **) | Zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2 | Nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách k zabránění „uvařeného“ charakteru, odkalení, čistá kultura kvasinek. |
Růžové, klaret | 12,5 % obj. | Suché **) | Svěží, ovocitý charakter, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; možný mírný obsah CO2 | Krátké vyluhování rmutu (2-6 hod) s okamžitým šetrným lisováním, případně samotok; nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách, odkalení, čistá kultura kvasinek. |
Červené | 13,0 % obj. | Suché **) | Příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2 | Karbonická macerace nebo klasické otevřené či uzavřené kvašení rmutu s následným biologickým odbouráním kyseliny jablečné. |
*) Připouští se tolerance metody dle vinařského zákona, tj. +0,4%
**) = Suché dle vinařského zákona (tj. až do 9 g/l zbytkové cukru při zachování podmínky rozdílu obsahu cukru a kyselin méně než 2 g/l).
zdroj: SVCR
Poslední revize hesla 2023
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.