Znalec vín > Hesla od V > Vin de Table

Vin de Table

Vin de Table (VdT) je termín pro označování stolního vína ve Francii. V žebříčku francouzské vinařské hierarchie stojí na posledním místě. Není povoleno specifikovat na etiketě odrůdu, ročník, oblast ani region. Vin de Table není svázáno zákony a nařízeními AOC.

Většinou se jedná o jednoduchá vína  – vína ke stolu, volně řečeno, vína k dennímu konzumu u jídla. Přesto v této kategorii lze nalézt mnoho kvalitních vín.

Vína VdT musí mít minimálně 8,5 % alkoholu a musí být vyrobena z hroznů vypěstovaných ve Francii. Povolen je dovoz moštů a vín ze zemí EHS a jejich scelování s místními víny. Scelování s víny dovezenými ze zemí mimo EHS je zakázáno. Průměrná roční produkce vín VdT ve Francii je cca 34 milionů hektolitrů, dle ročníku.


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.