Znalec vín > Hesla od V > Vůně ve víně
Vůně ve víně
Vůně vína představuje prakticky nekonečnou směsici různých vůní, které člověk ve své nedokonalosti dokáže vnímat svým nosem. Aroma vína je tvořeno malými koncentracemi aromatických látek, které jsou těkavé.
Vůně vína jsou:
- primární – aroma hroznu,
- sekundární – které vznikly v procesu výroba a školení vína (např. při kvašení),
- terciární – vůně vzniklé ležením a archivací vína.
Rozeznávat vůně ve víně se dá částečně natrénovat pomocí speciálních sad umělých vůní – Le Nez du Vin (franc.), volně přeloženo – nos vína. Jedná se o kolekci 24 ks, 54 ks, či jiného počtu skleněných ampulek se základními aromaty, které by se mohly ve víně nalézat.
Vůně rozdělujeme na:
- ovocné,
- květinové (rostlinné),
- kořenité,
- dřevité a zemité (a kouřové).
Ampulky ale obsahují i např. jantarovou, vůni křemene apod.. Konzervy s vůněmi si degustátoři vyrábí i sami z kořenek do kterých vloží přírodní produkty (byliny, sušené ovoce, koření apod.).
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.