Znalec vín > Hesla od S > Slámové víno

Slámové víno

Slámové víno je „terminus technicus“ pro jednu z jakostních tříd vinařského zákona. Vždy se jedná o víno s vysokým obsahem zbytkového cukru, v řádu stovek gramů na 1 litr vína. Hrozny na výrobu slámového vína bývají často napadené ušlechtilou plísní Botrytis cinerea (obr 3).

Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z vinných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců, a získaný mošt vykazoval cukernatost nejméně 27 stupňů normalizovaného moštoměru.

Slámové víno patří do kategorie přírodně sladkých žlutých vín.

Hrozny na slámě


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.