Znalec vín > Články > 20. ročník Valtického koštu minulostí

20. ročník Valtického koštu minulostí

První vinařskou akcí, zahajující sezonou v Hlavním městě vína, bývá Valtický košt. Dalo by se říci, že se nesl ve znamení mládí, zpěvu a oslavy jubilea. V sobotu 2.3.2019, měla zhruba tisícovka návštěvníků možnost ochutnat ze sedmi stovek vzorků od malovinařů a profesionálních firem, zejména z Moravy a Rakouska. Encyklopedie Znalecvín.cz uděluje putovní pohár v kategorii malovinařů za nejlepší kolekci vín, kdy se počítá průměr ze tří nejlepších vzorků.

Jakub Baránek - pětinásobný držitel poháru Znalecvín.cz

V historii již popáté tuto cenu získal břeclavský vinař Jakub Baránek a letos s mimořádným náskokem, když dosáhl 264 b., což představuje průměr 88 b.. Zatím jako jedinému v historii koštu se podařilo Jakubovi získat pohár vícekrát, ještě jednou blahopřejeme.

Romana Machálková - nejmladší vinařka z Valtic vystavující na výstavě

Evidentně nejmladší vinařskou ve Valticích, která vystavovala vína na koštu, byla Romana Machálková, pokračující v rodinné tradici.

David Marouš a Jirka Šrámek v "zajetí" fanynek vína.Po dlouhých letech se ve Valticích prosadila i mladá nastupující generace vinařů, valtičtí vinařští mladíčci David Marouš & Jirka Šrámek získali dva z dvanácti pohárů. Nejstarší účastnicí, pravidelně navštěvující košt již od prvního ročníku, byla paní Marie Vlková z Valtic, která nedávno oslavila 91 roků. Od pořadatelů dostala pamětní list, láhev vína a doživotní volnou vstupenku.

Dětská CM Kapuráci sklidila zasloužené ovace zaplněného sálu.K ochutnávce hrála dopoledne cimbálová muzika valtického dorostu „Kapuráci“, pod vedením Veroniky Svačinové a sklidila zasloužené ovace.

Video z 19. ročníku koštu.

aktualizováno: 3.3.2019


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.