Znalec vín > Články > Zmrzliny a sladká ANNO vína

Zmrzliny a sladká ANNO vína

Zmrzlina a víno poosmé, tentokrát se sladkými ANNO víny.

Zpráva komise č. 8 z odborného bádání v Hlavním městě vína Valticích, zda lze snoubit (sobášit) víno se zmrzlinou.

Místo konání: Galerie Reistna, https://www.reistna.cz/ Kdy: 23. 8. 2023

Tým enogastronomických badatelů: Radek a Petra Vargovi, Milan Sedláček, Jarmila a Zdeněk Mynarčíkovi, Staňa Schneider,  servis Regína Schneiderová.

Vína:

Hibernal 2021, ANNO víno Lednice, VZH, polosladké, alk. 13,5 %, zb. cukr 19 gr., kys. 7,9 gr.

Pálava 2021, ANNO víno Lednice, VZB, sladké, 13,5% alk., zb. cukr 45,6 gr., kys. 8,4 gr.

 

 

Zmrzliny:

Sorbety: 1. citron – mojito, 2. citron – bazalka, 3. zahradní směs, 4. mango.

Smetanové: 1. vanilka, 2. špička, 3. čokoládový míša, 4. čokoláda mléčná

Na osmém setkání enogastronomických badatelů ve valtické Galerii Reistna byla podávána speciální sladká vína z vinařství ANNO víno Lednice.

Ze dvojice vín, polosladký Hibernal a sladká Pálava, vyšla v celkovém rozstřelu zcela jasně vítězně robustní Pálava, které po všech stránkách předčila v párování nevýrazný ve vůni a chuti Hibernal. Vše je jasné při zhlédnutí níže uvedených výsledků bodování.

Po závěrečném rozstřelu ochutnala komise pouze ke dvěma zmrzlinám ještě vinařstvím ANNO dodané výjimečné víno Rulandské šedé, řada Evoluce,  botritický sběr, sladké, alk. 10,5%, zb. cukr 267 gr., kys. 9,4 gr. Víno připomínající spíše slámové víno. Po ochutnání komise neoficiálně konstatovala, že toto víno by dostalo spolu se zmrzlinou velmi vysoké bodové hodnocení. Škoda že výrobce dodal pouze jednu láhev 0,5 L a nešlo víno pro malé množství použít pro párování se zmrzlinami v početné komisi.

Všeobecné poučení z osmého sezení a zkoumání kombinací, lze konstatovat; velmi sladká a výrazná vína ve vůni a chuti se univerzálně téměř vždy dají s úspěchem použít při párování se zmrzlinami. Čím je víno sladší, tím více jde vedle sorbetů použít i ke smetanovým zmrzlinám. Jednotlivé chutě zmrzlin již nehrají v párování hlavní roli.

Celková hodnocení i rozstřel je vidět v přiložených tabulkách.

zapsal: Milan Sedláček

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doporučení pro milovníky vína a zmrzliny, kteří navštíví Valtice. Vyzkoušejte zda komise pracovala správně s kombinacemi vína a zmrzliny od https://www.facebook.com/uzmrzlinare v Galerii Reistna https://www.reistna.cz/. Možná dojdete i k jiným závěrům. Nabídka vín v Galerii je širší a milovník vín si může vyzkoušet „na vlastní pěst“ i kombinace jiné.

Sorbet je dezert, který se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem (citron, limeta, ananas, jahoda, malina, ostružina apod.) Směs ledu nebo sněhu s ovocem byla známá už ve starověku, jejím vyznavačem byl například císař Nero. Název sorbet vychází z arabského slova šarba (شربة), označujícího osvěžující nápoj. Arabové v době nadvlády nad Sicílií vyráběli tuto lahůdku smícháním sněhu z Etny se šťávou místních citronů. Tolik wikipedie.

Smetanové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je smetanový nebo mléčný nosič.

Jogurtové zmrzliny jsou zmrzliny jejichž základem je jogurtový nosič.


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.