Umami

Umami je termín pro chuť, která byla degustátorskou školou oficiálně uznaná, vedle základních čtyř chutí (sladká, slaná, kyselá a hořká), v roce 2000. Název je přejatý z japonštiny (umai = lahodný, delikátní, chutný ap.). V Číně má název wei-su.  Jde o chuť glutamátu sodného, používaného hojně v asijské kuchyni. Jeho zavedení, (+ ještě kovová chuť) ke čtyřem původně základním a dále nerozložitelným lidským chutím, vyvolává u mnoha degustátorů nevoli a stále se s touto teorií v praxi neztotožnili.

Glutamát sodný, neboli glutaman, je chemicky L- glutamát sodný monohydrát, jde vlastně o soli kyseliny glutamové. Je to krystalický bezbarvý prášek a jeho hlavní rolí je zvýraznění chuti pokrmu, mezi přídatnými látkami nese označení E621. Používá se buď v přírodní formě (v Asii) nebo jako uměle vyrobená náhražka (v Evropě).


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.