Znalec vín > Hesla od B > Barrique

Barrique

1. je označení vín podle Vyhl. 323/2004 (Víno lze označit slovem „barrique„, pokud víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích.

2. je typ sudů používaných původně ve Francii na přepravu tekutin (víno, olej, pálenka) do Nového Světa. V r. 1865 byl vydaný vládní dekret stanovující, že dřevěné sudy v Bordeaux pro výrobu vína budou mít objem 225 litrů. (viz. ostatní dřevěné sudy)

Za nejlepší dřevo na výrobu barikových sudů se všeobecně považuje dřevo letního dubu (Quercus robur) z centrálních oblastí Francie: Allier, Nevers, Tronçais, Limousin, Vosges. Americké sudy se vyrábí z dubu bílého (Quercus alba). Dubů jenom v Evropě je cca 200 druhů. Vnitřek sudu se vypaluje (viz. toustování) hořícím dřevěným uhlím.

Víno ležením v sudu získá ve vůni i chuti tóny po původním dřevě (vanilka, sladké taniny, smetana atd.) doplněné o tóny vypáleného vnitřního povrchu (karamel, pražená káva, čokoláda atd.).

Bílé víno by mělo v barikovém sudu již kvasit, červené víno se do sudu dává pokud možno ihned po lisování rmutu.

bariky u vinaře autentisty Jary Osičkybariky u vinařů v Porýní - Alsaskubariky v Porýní - Alsasku

.

.

.

.

.

Dřevo nejvíce používané na výrobu barikových sudů  (text z webu: http://www.vinarskepotreby.cz/):

  • Francouzský dub – (dub zimní) se vyznačuje vysokým obsahem aromatických látek s přiměřeným podílem ušlechtilých taninů. Zaručuje standardní kvalitu bez nečekaných výchylek. Sudy s jemnou strukturou letorostů se skvěle hodí pro vinifikaci bílého i červeného vína. Při správném výběru sudu (velikost, pálení) jsou použitelné pro všechny odrůdy.
    přínos vínu: zdokonalení struktury vína, komplexnost a organoleptická rovnováha, elegantní, jemná a plnější chuť, dubové aroma nepřekryje ovocnost vína.
  • Americký dub – (dub bílý) obsahuje 2 krát až 5 krát větší množství aromatických látek než evropský dub, což mu propůjčuje vyjímečný aromatický potenciál. Díky vysoké hladině aromatických směsí a nízké hladině ellagitaninů se sudy doporučují především pro krátké zrání, které se snaží eliminovat tanin, ale zároveň zvýšit aromatickou komplexnost vína.
    přínos vínu: komplexní aromatický charakter, zvyšuje plnost vína, intenzivnější aroma koření a vanilky.
  • Kavkazský dub – (dub zimní) z kavkazských lesů. Vlastnosti dřeva jsou podobné jako u francouzského dubu avšak vysoký obsah tříslovin a střední aroma zajišťuje jeho dlouhodobou využitelnost. Sudy z kavkazského dubu jsou vhodné pro zemité typy vín, u kterých zvyšuje svěžest a aroma. Tyto sudy doporučujeme pro bílá vína s intenzivním podtextem.
    přínos vínu: zachovábá svěžest a aroma vína; díky nízkému obsahu laktátů vyzvedává vlastní charakter vína.

 

 


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.