Znalec vín > Hesla od T > Toustování

Toustování

Toustování je proces při kterém se vypaluje vnitřek barikového sudu hořícím dřevěným uhlím v ocelovém koši.  Základní dělení podle délky (míry) vypalování je: lehké (light 15 min), střední (medium 30 min) a těžké (heavy 45 min).

Pálení – zdroj http://www.vinarskepotreby.cz/

Pálení (toustování) sudu ovlivňuje chemickou strukturu dřeva a dává vínu v něm uloženému žádoucí tóny. Taniny ze dřeva se při zrání vína nemění a dávají vínům typické vůně odpovídající typu pálení. Obvykle po třech letech, nejdéle po pěti, se však vliv sudu na chuť vína vytratí a aromatické látky se ze dřeva zcela vyluhují.

L – lehké pálení

– poskytuje aroma minerální, čerstvého dřeva, mírné vanilkové a kouřové tóny, povzbuzuje a rozvíjí čerstvé aroma. Dodává komplexnost na závěr.
– Doporučuje se pro vína vyrobená z přezrálých hroznů s vysokým extraktem. Poskytuje určitou dávku aroma a zvyšuje taninovou strukturu vína.

M – střední pálení

– poskytuje kouřové a vanilkové aroma, aroma čerstvého chleba, koření a čokolády.
– Ideální je pro většinu vín. Dubová příchuť je v rovnováze s odrůdovým charakterem vína. Má částečný vliv na zvýšení struktury vína.

M+ – silnější oheň

– poskytuje aroma kouřové, aroma koření, pražených mandlí, pražené kávy, karamelu a mokačína.
– pálení je vhodné pro vysoce aromatická vína, která jsou schopna zvládnout vysoké dávky aroma ze sudu. Dodává plnost chuti.

ML – menší oheň a delší čas pálení

– poskytuje velkou jemnost, kouřové, vanilkové aroma a aroma pečeného koláče a bílého nugátu.
– vhodný pro Chardonnay, Sauvignon a Rulandské modré. Zvyšuje komplexnost bez omezení jemnosti a územního charakteru.

H – silené pálení

– použité aroma má rozsah od černého pepře, kávy, kouřového aroma až po spálený karamel
– použitelné pro vína postrádající zralost. Doporučeno pro brandy. Silný vliv aroma, který může překrýt odrůdovost vína, ale má zajímavý přínos při vytváření kupáží vína. Sudy mají velmi malý vliv na taninovou strukturu.

TH – pálená čela

– použitelné při redukci methyl – laktonu u amerického dubu. Podporuje kouřové aroma.
– vhodné pro vína, která vyžadují nízkou dávku taninu, bílá i červená. Zvyšuje kouřové aroma..

 

 


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.