Znalec vín > Hesla od D > Dekantace

Dekantace

Dekantace je činnost při níž se přelévá víno z láhve do dekantéru nebo džbánku za účelem oddělení sedimentu (také depot) na spodku láhve, který vznikl ležením láhve v archívu. Přelévá se proti světelnému zdroji, většinou svíčce, aby byl dobře vidět přechod mezi čirým vínem a kalnou částí. Dekantují se většinou starší červená vína, která mají usazen depot, ale také starší bílá vína za účelem otevření a nadechnutí se. Německá sommeliérská škola doporučuje dekantovat dokonce vína mladá a to červená i bílá, samozřejmě ne zdůvodu odstranění kalů, ale hlavně nadechnutí se a lehkého provzdušnění vína, dekantace mladých vín probíhá středem dekantéru.

Dekantovat se dá „z ruky“, když sommelier drží láhev i dekantér v ruce, dále když dekantér je na stole, a pomocí přípravku usměrňujícího tok a směr vína, který má rozhodující vliv na provzdušnění a „otevření“ se vína.

Dekantace z rukyDekantace pomocí přípravku


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.