Znalec vín > Hesla od P > Palmové víno

Palmové víno

Palmového víno se vyrábí z mízy palmy. Oblíbené je zejména v tropické Africe, Asii a Americe. Pro výrobu je nejoceňovanější míza z naříznutého květenství nebo mladé kůry v korunách stromů, což představuje, aby sběrač šplhal do koruny stromu a umísťoval zde nádoby na mízu. Do připevněné nádoby vytéká sladká míza, která obsahuje o trochu méně cukrů než mošthroznů révy vinné. Alkohol ve vykvašeném palmovém víně se tedy pohybuje mezi 5 – 8%. V teple míza rychle fermentuje a každý konzument si hledá správný poměr cukru a alkoholu v nápoji stejně jako u nás v burčáku. Pokud se těží míza z naříznuté kůry palem ze země, naříznutím staré kůry, má nápoj mnoho tříslovin a je trpký.

Problémy s tímto nápojem jsou hlášené z Bangladéše, kde dochází k úmrtím pijáků palmového vína v souvislosti s virovými chorobami přenášenými netopýry. Protože islám zakazuje konzumaci alkoholu, sbírají muži mízu převážně v noci a netopýrům rovněž chutná, olizují vytékající mízu a infikují ji slinami. Ročně dochází v souvislosti s virózami přenášenými netopýry k nižším desítkám úmrtí.

Sběr mízy pro palmové víno

 

 

 

 

 

 

 

Obr: wikipedia comons

Poslední revize hesla: 2023


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.