Znalec vín > Hesla od P > Palmové víno
Palmové víno
Palmového víno se vyrábí z mízy palmy. Oblíbené je zejména v tropické Africe, Asii a Americe. Pro výrobu je nejoceňovanější míza z naříznutého květenství nebo mladé kůry v korunách stromů, což představuje, aby sběrač šplhal do koruny stromu a umísťoval zde nádoby na mízu. Do připevněné nádoby vytéká sladká míza, která obsahuje o trochu méně cukrů než mošt z hroznů révy vinné. Alkohol ve vykvašeném palmovém víně se tedy pohybuje mezi 5 – 8%. V teple míza rychle fermentuje a každý konzument si hledá správný poměr cukru a alkoholu v nápoji stejně jako u nás v burčáku. Pokud se těží míza z naříznuté kůry palem ze země, naříznutím staré kůry, má nápoj mnoho tříslovin a je trpký.
Problémy s tímto nápojem jsou hlášené z Bangladéše, kde dochází k úmrtím pijáků palmového vína v souvislosti s virovými chorobami přenášenými netopýry. Protože islám zakazuje konzumaci alkoholu, sbírají muži mízu převážně v noci a netopýrům rovněž chutná, olizují vytékající mízu a infikují ji slinami. Ročně dochází v souvislosti s virózami přenášenými netopýry k nižším desítkám úmrtí.
Obr: wikipedia comons
Poslední revize hesla: 2023
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.