Znalec vín > Hesla od S > Svatomartinské víno

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno je mladé víno splňující ustanovení vinařského zákona. Známku „Svatomartinské“ na víno registroval a začal užívat Ing. Jiří Kopeček z Valtic již v 90. letech. V současné době je známka v majetku Vinařského fondu, který ji spravuje.

Pokud chce vinař známku užívat musí dle regulí Vinařského fondu splnit níže uvedené podmínky, kvalitu vína navíc posuzuje nezávislá komise a protože by se víno nestihlo tzv. zatřídit u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, označují se svatomartinská vína jako zemské víno„, které  nepodléhá zatřídění.

Pod značkou Svatomartinské se mohou vyrábět typy vín :

a) bílé – odrůdy Müller-Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský – i jejich kupáže,

b) růžové – odrůdy Modrý PortugalSvatovavřinecké a Zweigeltrebe – i jejich kupáže,

c) červené – odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké – i jejich kupáže.

Typ Alk. max. *) Zbytkový cukr Senzorická charakteristika Doporučená technologie
Bílé 12,5  % obj. Suché **) Zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2 Nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách k zabránění „uvařeného“ charakteru, odkalení, čistá kultura kvasinek.
Růžové, klaret 12,5 % obj. Suché **) Svěží, ovocitý charakter, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; možný mírný obsah CO2 Krátké vyluhování rmutu (2-6 hod) s okamžitým šetrným lisováním, případně samotok; nejlépe řízené kvašení, nebo alespoň kvašení v menších nádobách, odkalení, čistá kultura kvasinek.
Červené 13,0 % obj. Suché **) Příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2 Karbonická macerace nebo klasické otevřené či uzavřené kvašení rmutu s následným biologickým odbouráním kyseliny jablečné.

*) Připouští se tolerance metody dle vinařského zákona, tj. +0,4%

**) = Suché dle vinařského zákona (tj. až do 9 g/l zbytkové cukru při zachování podmínky rozdílu obsahu cukru a kyselin méně než 2 g/l).

zdroj: SVCR

Poslední revize hesla 2023


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.