Znalec vín > Hesla od T > Teplota vína

Teplota vína

Teplota při podávání vín se odlišuje od skladovací teploty, proto by se před podáváním měla upravit. Důležitým faktorem je teplota místnosti a sklenic před naléváním. Jiná bude v létě na prosluněné terase, jiná ve sklepní vinárně. Tomu se přizpůsobuje teplota láhve před konzumací. Čím je vyšší teplota skleničky před naléváním, tím více se víno podchlazuje pod požadovanou konzumační teplotu, v průměru o 2 – 4°C.

Příklad: teplota růžového vína podávané na terase v létě se podchlazuje na 3 – 5°C, aby ve skleničce mělo požadovanou teplotu, alespoň nějakou dobu.

Doporučované konzumační teploty vína:

  •           Mladé bílé víno                8 – 10°C
  •           Starší bílé                       10 – 12°C
  •           Růžové víno                    6 – 8°C
  •           Mladé červené víno       10 – 12°C
  •           Starší, těžší červené      12 – 14°C
  •           Barikovaná, s taninem   14 – 16°C
  •           Šumivé víno, sekt           4 – 6°C
  •           Dezertní, fortifikovaná   10 – 12°C
  •           Vermut                           8 – 10°C

Pro měření teploty vína v láhvi se používají různé typy kontaktních, speciálních teploměrů:

ponořovací teploměr do vínakontaktní teploměr na láhevkontaktní teploměr


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.