Znalec vín > Hesla od P > Prosecco

Prosecco

Prosecco

1) je název pro perlivá (označovaná Prosecco frizzante) a šumivá (Prosecco spumante) vína v Itálii. Šumivá vína se vyrábí metodou „Charmat“ s tlakem přes 0,35 MPa, s klasickým sektovým uzávěrem. Perlivé víno frizzante se vyrábí  rovněž metodou Charmat, od spumante se liší pouze malým tlakem v láhvi do 0,25 MPa a proto se nesmí označovat jako šumivé. Vína se vyrábí převážně z odrůdy Glera (mohou být použity i jiné odrůdy, např. Bianchetta Trevigiana). Vína podobného typu vyrábí nově v ČR společnost Miloše Michlovského pod názvem Terasso.

2) je název starobylé odrůdy nazvané podle stejnojmenné vesnice u Terstu, od r. 2010 se smí pro odrůdu používat pouze název Glera a název prosecco se smí používat pouze jako značka pro daný typ a původ vína.

Prosecco je oblíbené pro nízkou cenu a používá se jako náhražka drahého šampaňského. Přibližně do roku 1962 se vyrábělo Prosecco převážně ve sladké formě a těžko odlišitelné od piemontských vín typu spumante Asti. Po tomto roce se zvýšila technologická kázeň a prudce se zlepšila kvalita, víno se začalo vyrábět převážně v suché formě a začalo dobývat zahraniční trhy. V dnešní době je víno velmi oblíbené například v USA. Do roku 2008 bylo Prosecco chráněno značkou DOC (obdoba AOC), od roku 2009 pak DOCG pro regiony Veneto a Friuli Venezia Giulia, tradičně v okolí Conegliana a Valdobbiadene, v kopcích na sever od Trevisa.

Prosecco_spumanteProsecco_frizzante

 


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.