Znalec vín > Hesla od H > Hodnocení vína

Hodnocení vína

Jakost vína se zkoumá dvěma systémy:

  • a) analyticky
  • b) senzoricky

Chemickou analýzou se zjišťují základní složky ve víně, jako: alkohol, extrakt, zbytkový cukr, kyseliny ap.. Na základě chemické analýzy se rozhoduje, zda víno splňuje zákonné předpisy a je zdrojem údajů pro etiketu na láhvi. Chemická analýza nedává ale žádné údaje o vzhledu, vůni a chuti vína, tolik důležité pro konzumenta.

Skutečnou jakost vína, a zda je vůbec ještě vhodné ke konzumaci, lze zjistit pouze smyslovým neboli senzorickým posouzením člověkem – degustátorem. Již od římských dob je víno posuzované podle základních vlastností vína, postihnutelných lidskými smysly. Horatius→ uváděl pravidla posuzování vína dle COS – color, odor, sapor, čili barva, vůně, chuť. Od těchto tří vlastností se odvíjejí všechny hodnotící systémy vína a v historii (ale i dnes) se vedly dlouhé spory o tom, která jednotlivá vlastnost vína bude zaujímat v systému  jakou váhu. V současné době se používají ve světě prakticky pouze 4 systémy hodnocení, z nichž na soutěžích vyšších stupňů, ale již i na nižších stupních převládá 100 bodový systém v různých modifikacích.

Nejpoužívanější systémy hodnocení vín:

→ Quintus Horatius Flaccus (8. prosince 65 př. n. l. Venusia – 27. listopadu 8 př. n. l. Řím) římský básník, přítel Gaia Cilnia Maecenata – mecenáše, který mu pořídil dům, aby mohl psát.


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.