Znalec vín > Hesla od H > Hodnocení vína
Hodnocení vína
Jakost vína se zkoumá dvěma systémy:
- a) analyticky
- b) senzoricky
Chemickou analýzou se zjišťují základní složky ve víně, jako: alkohol, extrakt, zbytkový cukr, kyseliny ap.. Na základě chemické analýzy se rozhoduje, zda víno splňuje zákonné předpisy a je zdrojem údajů pro etiketu na láhvi. Chemická analýza nedává ale žádné údaje o vzhledu, vůni a chuti vína, tolik důležité pro konzumenta.
Skutečnou jakost vína, a zda je vůbec ještě vhodné ke konzumaci, lze zjistit pouze smyslovým neboli senzorickým posouzením člověkem – degustátorem. Již od římských dob je víno posuzované podle základních vlastností vína, postihnutelných lidskými smysly. Horatius→ uváděl pravidla posuzování vína dle COS – color, odor, sapor, čili barva, vůně, chuť. Od těchto tří vlastností se odvíjejí všechny hodnotící systémy vína a v historii (ale i dnes) se vedly dlouhé spory o tom, která jednotlivá vlastnost vína bude zaujímat v systému jakou váhu. V současné době se používají ve světě prakticky pouze 4 systémy hodnocení, z nichž na soutěžích vyšších stupňů, ale již i na nižších stupních převládá 100 bodový systém v různých modifikacích.
Nejpoužívanější systémy hodnocení vín:
- 5 bodový systém
- 20 bodový Buxbaumův systém
- Vedelův penalizační systém
- 100 bodový systém
→ Quintus Horatius Flaccus (8. prosince 65 př. n. l. Venusia – 27. listopadu 8 př. n. l. Řím) římský básník, přítel Gaia Cilnia Maecenata – mecenáše, který mu pořídil dům, aby mohl psát.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.