Znalec vín > Hesla od K > Kachetinské technologie

Kachetinské technologie

Kachetinské technologie jsou nazvané podle oblasti ve východní Gruzii „Kacheti“, kde se tyto technologie historicky po tisíceletí používají. V podstatě jde o maceraci a fermentaci rmutu (původní technologie) nebo předem připravených odstopkovaných výlisků nebo celých vybraných bobulí ve víně. Výlisky nebo bobule se nechají v mladém víně několik měsíců a musí se zabezpečit jejich ponoření, aby nedošlo k oxidativním či jiným nežádoucím procesům. Víno získá speciální vůni a chuťové vlastnosti. Navíc víno se nemusí prakticky čiřit a je relativně stabilní. Vína vyrobená kachetinskými technologiemi se před lahvováním nefiltrují.

Technologie výroby vína v keramických nádobách (kvevri) zapuštěných do země je v Gruzii známá více jak 7 tis. roků. V dnešní době jde o národní ekonomické bohatství země a má silný turistický potenciál. Kachetinské metody výroby vína, byly na žádost Gruzie zapsány do seznamu „Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva“ UNESCO v r. 2013.

Nejznámějsším světovým vinařem používající kachetinské technologie je Josko Gravner z Gorizie ve Friuli. V Česku experimentují s kachetinskou technologií mnohá vinařství (např. L. Glos, M. Michlovský, Jar. Osička a většina autentistů, Vičické vinařství Mikulášek aj.).

kvevri_keramické_nádoby_na_víno

 


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.